Ум на учен

14-годишно американско момче обяви, че две години по-рано успешно е създало ядрена реакция. Това може да го направи най-младият човек с такова постижение.

Стефан Стефанов 25 февруари 2019

Големият талант обикновено си личи от ранна детска възраст, а 14 –годишният Джаксън Осуалт от щата Тенеси може би е записал името си в историята.

Джаксън твърди, че е създал ядрена реакция през януари 2018 г. , когато е бил на 12 години. Момчето е превърнало една от стаите в дома си в лаборатория за 10 хил.долара, а младият учен е намерил по-голямата част от техниката в eBay и е приспособило останалата част от наличната технология за целите си.

В крайна сметка, Джаксън успява да генерира плазма, в която се случва ядрен синтез. Трябва да се отбележи, че става дума за синтез, а не за деление на атомното ядро. Разделянето на атома изисква тежки, строго контролирани вещества като уран и затова изобретението на Джаксън не е истински ядрен реактор, нито има нещо общо с бомбата.

Ум на учен

Постижението бе разгласено от любителската научна група The Open Source Fusor Research Consortium, но  учените на този етап остават скептични, докато постижението на малкия Осуалт не бъде проверено от истинска научна организация. Ако опитът бъде потвърден, Осуалт ще задмине досегашния най-млад учен с успешен подобен експеримент - Тейлър Уилсън, който успява да го направи на 14 години.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Супер Луната изгрява днес

Луната ще изглежда още по-голяма и ярка в полунощ, защото ще е само на 356 761 км. от земята

Краят на СПИН се вижда

Втори, заразен с HIV вируса, пациент напълно се излекува, благодарение на трансплантация на костен мозък