Краят на СПИН се вижда

Втори, заразен с HIV вируса, пациент напълно се излекува, благодарение на трансплантация на костен мозък

Едно от най-големите предизвикателства пред съвременната медицина е как да изкорени СПИН, тъй като до този момент лекарствата единствено поддържат живота на заразените, но не ги лекуват. За щастие, бъдещето изглежда една идея по-добро, тъй като вероятността СПИН да бъде ефективно лекуван става все по-голяма.

Причината за този оптимизъм идва от новините за втори официален случай на напълно излекуван пациент. Неназованият мъж, известен само като „Лондонския пациент" , е бил болен от СПИН от 2003 г.,  а през 2012 г. е заболял и от рак. Той се е подложил на трансплантация с костен мозък в опит да бъде излекуван от рака, но процедурата е дала неочакван ефект. Учените от  University College London, Imperial College London, Cambridge University и Oxford University са установили, че терапията се е оказала успешна срещу СПИН и пациентът е напълно възстановен.

Краят на СПИН се вижда

Това е едва вторият случай на доказано излекуван от болестта пациент. Първият е отпреди 10 години в Берлин, като тогава  човекът  също се е лекувал от рак, но е имал късмет, защото трансплантираният му костен мозък е бил от донор с естествен имунитет срещу СПИН.

На този етап учените са предпазливи в заключенията дали наистина е открит лек срещу СПИН, защото трансплантациите все още носят голям риск за живота на пациентите. Въпреки това, откритието  най-вероятно ще се окаже много важна крачка към пълното заличаване на болестта.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ум на учен

14-годишно американско момче обяви, че две години по-рано успешно е създало ядрена реакция. Това може да го направи най-младият човек с такова постижение.

Черната дупка на валутата

Кралският монетен двор почете годишнина от смъртта на Стивън Хокинг със специална възпоменателна монета