Прекрасен нов свят

Допреди десет години родителите не са си и мечтали децата им да искат да станат автомобилни инженери, които създават автономни, безпилотни автомобили. Но автомобилите без водачи вече са реалност и тази професия вече окончателно е излязла от сферата на научната фантастика

22 август 2019

Все по-широката употреба на изкуствения интелект поставя в риск най-различни професии и работната сила в много индустрии вече намалява, но как точно тази четвърта индустриална революция ще се отрази на бъдещето ни, зависи от собствените ни действия. Според футуриста Андерс Сорман-Нилсон повсеместното използване на „мислещи" машини има и своята положителна страна.

Изкуственият интелект (ИИ) има огромен потенциал да бъде полезен за обществото; той е незаменим помощник за всекидневните повтарящи се задачи, които машините могат да изпълняват, без да се уморяват и отегчават, за разлика от хората.

„Хората повтарят грешките си отново и отново, докато машините просто си свършват работата без оплаквания и съмнения", казва Сорман-Нилсон.

ИИ показа, че е способен да усъвършенства умения, които се изискват от много+ работници, които работят в рискови условия, но развитието на ИИ програмите в последно време насочи вниманието и към офис професиите.

Всички – от правни кантори до медицинския сектор – въвеждат ИИ с набор от умения, които елиминират нуждата от човешка намеса (поне до определена степен).

През 2016 г. международната правна кантора Allen & Overy стартира проекта MarginMatrix, който да помага на банките в изпълнението на новите регулаторни изисквания в САЩ. Позната като система за съответствие за дигитални деривати, програмата автоматизира процеса на изготвяне на специализирани документи.

„MarginMatrix успя да намали количеството човекочасове, необходими за изготвяне на договор, от три часа на три минути – казва Сорман-Нилсон. – Ако вие сте клиент, който плаща на адвоката си шестцифрени хонорари, може и да сте склонни да опитате ИИ алтернативата. По същество договорите се базират на уравнения, те са изключително математически и логически, а ИИ може да се усъвършенства в това. Това означава, че хората могат да освободят времето си да правят други неща, вместо дългия процес на писане на договори."

Най-голямата банка в САЩ — JP Morgan Chase — е още един пример как ИИ променя правилата на играта в банковия сектор.

С помощта на ИИ програмата Contract Intelligence (COIN), банката успя да намали грешките, допускани от персонала при сортиране на кредитни споразумения и договори.

Изследване показва, че работата, свършена от персонала за 360 000 човекочаса седмично по тълкуване на кредитни споразумения, може да се изпълни само за секунди с ИИ технологии.

Намаляването на грешките при обслужването пък е довело до 12 000 нови договори с фирми през 2017 г.

„Това е още един пример как голяма корпорация преминава към ИИ обслужване", казва Сорман-Нилсон. Настъпват вълнуващи времена за ИИ и всичко това ни кара да се замислим каква част от деня си прекарваме в отегчаващи ни до смърт дейности като въвеждане на данни и попълване на екселски таблици. Лявата половина на мозъка е математическа, логическа и подредена, докато дясната е творческа, иновативна и хуманитарно ориентирана. Ако анализираме ИИ и уменията, които успява да усвои, ще видим, че те са присъщи повече на лявата половина на мозъка. Преди години си носехме калкулатори в училище, а сега можеш да напишеш уравнение в Google и той ще ти покаже решението – благодарение на самообучаващите се машини.

Сорман-Нилсон казва, че вместо да се страхуваме от ИИ, трябва да модифицираме личния си набор от умения, за да продължим да имаме работа и в бъдеще. Казва, че много родители днес насърчават децата си да станат адвокати, лекари и счетоводители, въпреки че е по-разумно вместо това просто да търсят университети, където се насърчава творческото мислене. ИИ може да се справи с трудните задачи, но никога няма да успее изцяло да замеси творческия капацитет на човека – поне не и в обозримо за нас и децата ни бъдеще.

Изкуственият интелект може да възпроизведе с поразителна точност Мона Лиза, но не може да създаде авторски шедьовър. Съответно творческите професии ще продължават да бъдат все така актуални през идните десетилетия.

Според Сорман-Нилсон ИИ може да възпроизведе с поразителна точност Мона Лиза, но не може със същия успех да създаде авторски шедьовър. Откъдето идва и аргументът му, че творческите професии ще продължават да бъдат търсени през идните десетилетия. „Чрез разпознаването на изображения ИИ може да успее да възпроизведе Мона Лиза, но ако му „заповядаш" да създаде свое авторско произведение, няма как да надмине човешките същества в този вид мислене и умения", обяснява той.

Хирурзите също усещат полъха на промяната с навлизането на ИИ в операционните зали на болниците.

Да вземем например хирургичната система Da Vinci. Тя представлява управляван от ИИ робот, който може да съдейства при микрохирургични процедури, за да ограничи излишните манипулации, които биха могли да навредят на пациента или поне да забавят възстановяването му.

След първата успешна, асистирана от ИИ операция в САШ през 2017 г. експертите казват, че очакват ръст на асистираните от роботи като Da Vinci процедури през следващите няколко години.

Докато медицината разширява все повече използването на ИИ и човешките умения биват подобрявани чрез уменията на ИИ, роботът хирург Da Vinci ни дава представа какво ни очаква в бъдеще.

„Роботът елиминира нуждата от двама хирурзи, като изисква присъствието само на един, който да го ръководи. Има четири ръце и засега се представя много успешно, което ще се отрази на пазара на труда на медицински кадри в бъдеще", казва Сорман-Нилсон.

Според британския предприемач, активист и шеф на отдела за ИИ в DeepMind Мустафа Сюлейман сме свидетели на подобен напредък в много медицински области.

„Алгоритмите за дълбоко обучение са идентифицирали повече злокачествени меланоми и са направили по-малко грешни положителни диагнози в сравнение с хората анализатори. Друго изследване върху машинното обучение относно диагностицирането на рак на гърдата показва потенциала за намаляване на ненужните операции с 30%", казва той пред The Economist.

„ИИ ще направи с квалифицираните професии същото, което машините в заводите, тракторите и роботиката правят с тези на работническата класа от доста време – казва Сорман-Нилсон. – ИИ ще има същия ефект върху мозъците ни, какъвто имат машините върху мускулите ни. Служителите, които се занимават с обработка на документи, ще бъдат съкратени. Квалифицираните професии няма да останат незасегнати. Ще го усетят банковият сектор и работните места от ниските класове. Всичко, от одобрение на ипотеки до търговски сетълменти – всичко, което е свързано с обработка на много материал, може да се свърши от машина."

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Британски водолази откриха медуза с размер на човек

Край югозападното крайбрежие на Великобритания се появиха гигантски медузи с тегло до 35 килограма

Back in Black

Черният цвят е винаги актуален и търсенето за възможно най-черния му (тоест поглъщащ максимално светлината) вариант, никога не е спирал. Тези дни учените направиха пробив, откривайки нов ултра черен материал