Откриха праисторически вълк в Сибир

Главата на звяра датира от Ледниковата епоха

Ивайло Александров 11 ноември 2019

Глава на вълк, датираща отпреди 40 хиляди години беше открита в северна Русия. Ушите, зъбите, мозъкът и езикът са останали непокътнати от вековния лед, в който е била скована през цялото това време. Според специалистите става въпрос за подвид на вълка, който отдавна е изчезнал и е живял по същото време, като мамутите.

Откриха праисторически вълк в Сибир

Главата на вълка е открита в арктическата зона на Русия в Якутия през лятото, осведомява руският вестник Siberian Times. Главата е дълга 40 сантиметра, а звярът е бил между 2 и 4 годишен, когато е загинал. Абелн Протопопов от Руската академия на науките твърди, че находката е изключителна, тъй като представлява първите познати до момента запазени останки от вълк от Плейстоцена.

wolf

Сега учените ще сравняват праисторическия звяр със съвременните вълци, за да научат повече за тяхната еволюция през вековете. Според експерти тези вълци са били с около 25% по-едри от днешните си наследници.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Back in Black

Черният цвят е винаги актуален и търсенето за възможно най-черния му (тоест поглъщащ максимално светлината) вариант, никога не е спирал. Тези дни учените направиха пробив, откривайки нов ултра черен материал

NASA отварят библиотеката си

Целият архив става достъпен и свободен откъм авторски права