Първи снимки от глетчера Туайтес

Роботизирана подводница засне тревожни кадри от дъното на ледника

По време на научна експедиция до антарктическия глетчер Туайтес, за пръв път беше снимана основата на ледника, с помощта на роботизирана подводница. Научните изследователи се надяват до няколко месеца, когато експедицията приключи, да могат да дадат подробна и полезна информация за състоянието на антарктическия ледник и заплахата за континента.

Първи снимки от глетчера Туайтес
Екипът на Международната колаборация за ледника Туайтес (ITGC) и подводницата Icefin

Ледникът Туайтес е отговорен за около 4% от нивото на световния океан. Изследователите се опасяват, че при нарушена основа на ледника, може да се стигне до неговото потапяне, което би повишило световното морско равнище с около 63 сантиметра. Научният екип в момента събира данни за състоянието на ледника, който е с размерите на Флорида, за да преценят нивото на потенциалната опасност.

Нивото на потенциалната опасност, което подводницата достигна е тази част от глетчера, известна като земната или заземяващата линия. Тя се намира между частта, в която ледникът се подпира на морското дъно и къде започва да се носи върху водата. Колкото по-навътре се намира заземяващата линия под плаващата част толкова по-скоро глетчерът може да се сгромоляса и да повиши морското ниво. За пръв път научна експедиция успява да заснеме това ниво на Туайтес, с помощта на роботизираната подводница Icefin.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Излагат ли те брадата и мустаците ти на сигурна смърт?

Aмериканските здравни власти имат точен отговор в навечерието на пандемията от COVID-19