Миналото оживява в цвят

Вижте страхотните оцветени фотографии отпреди век

Ивайло Александров 12 февруари 2019

Първият, който предполага, че има начин да се добави цвят към черно-белите снимки е шотландецът Джеймс Клърк Максуел през 1855 г.  Томас Сътън работи по неговите записки и през 1861 г. успява да създаде трицветно изображение върху шотландска панделка. Откритието обаче е начин да се оцветяват фотографиите, а без те да улавят наистина цветовете на изображението.

Миналото оживява в цвят
Азиатско момиче, 1913 г.

Първият пробив е на братя Люмиер през 1903 г.  Техният апарат автохром започва да се продава за масова употреба през 1907 г.  и бързо се налага като надеждната цветна фото-технология в Европа.

ээж
Японска гейша, Киото, 1927 г.

Автохромът става истински хит и отваря вратите за нови изобретения  и подобрения в областта. Славните дни на автохрома приключват през 30-те години, когато е изобретен кодахромът и той става водещата технология.

гггк
Портата към двореца на махараджата на Джайпур, 1926 г.

За нас остава възможността да видим как е изглеждал светът преди около сто години, при това в цвят. Цветната фотография приближава  миналото максимално близо до настоящето на 21 век, като по този начин от призрачните черно-бели снимки започва да струи живот. Така историята оживява пред очите ни. Вижте я.  

жж
Будистки Лама, Пекин, 1913 гА
фф
Автопортрет на Леонид Андреев , преди 1919 г.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Доналд Тръмп най-после като Бог- Император

Италиански фестивал се пошегува с гигантска кукла на американския президент

Предизвикателството с вряща вода е красиво, но опасно

Канадски доктори предупредиха, че предизвикателството излага хората на риск от изгаряне