Защо се ръкуваме?

Обичаят на ръкостискането е много древен, но винаги е бил свързан с миролюбието и респекта към околните

В 21 в. ръкуването между хората е често срещан обичай, който е популярен навсякъде по света. Ръкуват се политиците, спортните звезди преди и след мач, бизнесмените преди среща или след сделка, както и всички останали, когато се срещнат или когато се разделят. Но се предполага, че всичко това започва в древна Гърция.

Защо се ръкуваме?

Най-ранните археологически свидетелства за наличието на подобна практика  са поне от 5 пр.Хр. на територията на южната ни съседка  Жестът на подаването на ръката е особено важен, заради контекста на епохата, в която е измислен. По онова време мечовете  са носени в ножници, които висят на левия хълбок, което би улеснило движение с дясната ръка, в случай че мечът трябва да бъде изваден бързо.

Заради това, ръкуването най-често  се прави с дясна ръка, защото с този жест можеш да дадеш знак на човека отсреща, че идваш с мир и няма да посегнеш към оръжието си. В най-общи линии ръкуването е жест на приятелство и миролюбие, но с времето смисълът му е станал много по-всеобхватен.

ееои

Както вече казахме, обичаят е разпространен навсякъде из планетата, поради което традицията на ръкуването навсякъде е различна.

Масаите в Африка се поздравяват с леко докосване по дланите, което се случва много бързо. В Япония местните хора пък винаги трябва да са инициатори на движението, но те не обичат здравото ръкостискане. Същото важи и за Китай, но там е характерно задържането на ръката на другия човек след първоначалното ръкостискане. В Южна Корея е прието ръкуването да става с лявата ръка, освен това се счита за грубо единият от двамата да държи другата си ръка в джоба.

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Някои богати също плачат

Марк Зукърбърг е загубил 8,7 млрд. долара само през 2018 г., а Джеф Безос все още е най-богатият човек на света

Махат перките на "Графа"

След серия инциденти, ограничителите си отиват