Нездравословното хранене е по-опасно от тютюнопушенето

Ново американско изследване показва също, че липсата на плодове и зеленчуци в диетата е причина за повече смъртни случаи от консумацията на нездравословна храна

Стефан Стефанов 04 април 2019

Ново изследване на Institute of Health Metrics and Evaluation в Сиатъл, САЩ, дава интересна информация за проблемите с нездравословното хранене по света.

Нездравословното хранене е по-опасно от тютюнопушенето

Изследването е стигнало до две основни заключения. Първото е, че нездравословната храна, в която има много мазнини, захар или сол, е свързана с около 11 млн. смъртни случаи по света на година. Най-често в тези случаи смъртта настъпва са в следствие на сърдечни удари, рак или диабет. А всичко това означава, че нездравословното хранене отнема живота на повече хора от употребата на тютюневи изделия.  

оо
По-добрата храна

Второто заключение е, че липсата на полезна храна в диетата, като зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения, всъщност е по-вредна от консумацията на нездравословна храна.

Изследването стига до заключението, че смъртните случи намаляват в държави, където традиционният хранителен режим включва консумацията на повече плодове и зеленчуци. Израел има най-ниски показатели за смъртни случаи, причинени от неправилно хранене, следван от Франция, Испания и Япония.

Според учените, здравословното хранене може да предотврати 1 на всеки 5 смъртни случаи по света.

ОЩЕ ОТ Наука

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Да откраднеш най-големия гущер

Индонезийските власти затварят напълно достъпа до остров Комодо, заради кражбите на комодски варани

Най-скъпият развод в историята

Разводът на най-богатия човек на света Джеф Безос му струва загубата на акции на стойност 35 млрд. долара