Арестуваха Джулиън Асандж

Еквадорското правителство предаде основателя на WikiLeaks на британската полиция в Лондон и той е бил отведен за разпит

Стефан Стефанов 11 април 2019

В продължение на 7 години Джулиън Асандж се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, но преследването на основателя на WikiLeaks приключи днес.

Арестуваха Джулиън Асандж
Джулиън Асандж

Еквадорското правителство е прекратило своята закрила над Асандж и го е предало на полицията, съобщиха от Скотланд Ярд. От службата обясниха, че той се намира в ареста и ще бъде предаден на уестминстърски магистрати.

Именно магистратите задържаха Асандж през 2012 г. когато той не се яви в съда по делото си. Причината Асандж да се крие толкова дълго от лондонския съд е, че той  е търсен от шведските власти по дело за сексуално посегателство. Самият Асандж подозира, че няма да бъде екстрадиран в Швеция, ами в САЩ, където ще трябва да дава показания за дейността на WikiLeaks.

Отношенията между Асандж и еквадорските власти през тази година лека-полека се влошаваха. Само преди ден в Wikileaks беше публикувана информация, че еквадорското правителство извършва „масирана шпионска операция" срещу Асандж. Според тази информация, посещенията на адвокати и доктори при него са били тайно заснети от еквадорските служби. През март тази година той се оплака, че интернетът му е прекъснат и му е забранено да има посетители.

ленин морено
Еквадорският президент Ленин Морено

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в Twitter, че е предал Асандж на полицията, заради негови „нарушения на международни договори и нарушения на ежедневния протокол в посолството в Лондон".

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Най-скъпият развод в историята

Разводът на най-богатия човек на света Джеф Безос му струва загубата на акции на стойност 35 млрд. долара

Пренаписване на историята в действие

Бразилският министър на образованието ще промени учебниците, за да отрече случилия се през 1964 г. военен преврат в страната