Пренаписване на историята в действие

Бразилският министър на образованието ще промени учебниците, за да отрече случилия се през 1964 г. военен преврат в страната

Стефан Стефанов 11 април 2019

Началото на 60-те години са динамични в политическия живот на Бразилия.

През 1961 г. законно избраният президент Жанио Куадрос подава оставака и е заместен от своя вицепрезидента Жоао Гуларт. Като президент Гуларт предприема серия от социални реформи, които не са добре приети от крайно десните кръгове в Бразилия и той е свален на власт с преврат през 1964 г.

Пренаписване на историята в действие
Жоао Гуларт

По времето на военната хунта (1964-1985 г.) в латиноамериканската държава хиляди хора са отвличани и измъчвани, а над 400 изчезват безследно. 

рикардо велес
Рикардо Велес

Всичко това са факти от историята, но не и според бразилският министър на образованието Рикардо Велес, който твърди, че този преврат не се е случвал. В скорошно интервю Велес нарече 21-годишната военна хунта в Бразилия „демократичен режим, наложен със сила, която е била необходима в съответния исторически момент". Той определи превратът на 31 март 1964 г. като „суверенно решение на бразилското общество".

Велес има амбицията тези размишления да влязат в учебниците по история в Бразилия, за да могат децата да имат „по-широка версия на историята". Той твърди, че решението е било консултирано с академичните среди, но всичко това по-скоро изглежда като очевиден опит за мистификация.

жаир болсонаро
Жаир Болсонаро

Изявлението на министъра идва само ден, след като бразилският президент Жаир Болсонаро обяви, че годишнината от преврата ще бъде официално чествана.

ОЩЕ ОТ Общество и политика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Арестуваха Джулиън Асандж

Еквадорското правителство предаде основателя на WikiLeaks на британската полиция в Лондон и той е бил отведен за разпит

Дете на трима родители

Експеримент на гръцки и испански доктори с генетичен материал от трима души доведе до успешното зачеване и раждане на дете