Дете на трима родители

Експеримент на гръцки и испански доктори с генетичен материал от трима души доведе до успешното зачеване и раждане на дете

Стефан Стефанов 11 април 2019

Доктори от Гърция и Испания обявиха, че са успели успешно да имплантират в родилка един ембрион с генетичен материал от трима души. Момченцето се е родило във вторник в Гърция, а майката е 32-годишна местна, която  преди това е преминала 4 неуспешни ин витро процедури.

Новата експериментална форма на ин витро използва яйцеклетка от майката, сперма от бащата и още една яйцеклетка от втора жена-донор. Причината за това е, че се случва майката да предаде митохондриални болести на детето. В експеримента, докторите са комбинирали ДНК-то на майката с митохондриите на жената-донор, за да предотвратят генетично заболяване. Любопитен факт е, че роденото  дете носи част от гените на донора, защото нейното ДНК се предава с митохондриите.

Дете на трима родители
Може ли новият експеримент да помогне на милиони бездетни двойки?

Гръцко-испанският научен екип е на мнение, че информацията, получена от експеримента, не само може да се използва за предпазване на деца от митохондриални заболявания, но и да помогне на двойки, които не могат да имат наследници. Заради това, изследванията ще продължат с още 24 жени, като в 6 от тях вече са имплантирани подобни ембриони.

Този метод е изпробван само веднъж преди това - в Йордания, но бе последван от критична реакция от световната медицинска общност. Мнозина  лекари са на мнение,  че този експеримент може да  спре наследствено заболяване, но не й да подпомогне плодовитостта и настояват, че между двете всъщност няма връзка.

ОЩЕ ОТ Наука

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пренаписване на историята в действие

Бразилският министър на образованието ще промени учебниците, за да отрече случилия се през 1964 г. военен преврат в страната

Най-големият самолет в света полетя

Най-големият самолет в света „Stratolaunch" извърши успешен първи полет, а целта му ще бъде да носи техника в орбита