Майсторите на Стоунхендж

Ново изследване хвърля светлина върху произхода на древните хора, построили Стоунхендж, и той не е европейски

Стефан Стефанов 16 април 2019

Внушителното каменно светилище Стоунхендж в британското графство Уилтшир  е построено между 3000-2000 г. пр. Хр. , а предназначението му все още не е напълно известно на учените. За сметка на това, те все повече изясняват въпроса за произхода на строителите на Стоунхендж.

Около 6000 г.пр.Хр. започва една масова миграция на хора от земите на днешна Турция към Европа, която по това време е населена с малки групи ловци и събирачи.

Майсторите на Стоунхендж

Една от големите вълни на заселване е по река Дунав, а другата се движи по бреговете на Средиземно море. Изследването, публикувано в Nature Ecology & Evolution, стига до заключението, че неолитните британци имат генетични сходства с втората група, а тяхното ДНК е най-близко до това на хора от същия период, живели в днешна Испания и Португалия.

Учените считат  че неолитните строители на Стоунхендж са тръгнали от днешна Анадола в Турция и са стигнали до Иберия, после са преминали на север в днешна Франция, преди да преплават разстоянието до Острова. Те успяват да достигнат Британия някъде около 4000 г. пр.Хр., като учените предполагат, че първобитните хора стъпват първо на югозападните брегове на острова.

стоунхенд 5

Интересен факт е, че няма генетични свидетелства новопристигналите да са се смесили с местното население на Британия, но и няма сведения местните да са правили подобни на Стоунхендж строежи. Това помага на учените да предположат, че именно нашествениците са донесли строителните познания и техните наследници са изградили монумента.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

100 милиона за „Нотр Дам"

Френският милиардер Франсоа Анри Пино обяви, че ще дари 100 млн. долара за възстановяването на катедралата "Нотр Дам"

Спасиха катедралата в Ню Йорк от палеж

Вчера полицията е арестувала 37-годишен мъж, който е бил в катедралата с туби газ, запалителна течност и запалки