Важно е изображението

Историята на комиксите е по-дълга и интересна, отколкото си мислиш

За повечето от почитателите на комиксите тяхната история започва в САЩ в края на XIX век. Това е напълно основателно, ако се водим от днешните представи за комикса като смесица от литература, кино и изобразително изкуство.

Важно е изображението

Все пак не бива да изключваме от общата картина и древните корени на разказите в изображения, които са още от времето на най-далечните ни предци. В зората на човечеството единственият начин да разкажеш убедително на жена си къде си ходил цял ден, с какво си се занимавал и защо няма нищо за ядене, е да нарисуваш на стената на пещерното жилище какво точно се е случило и в каква посока е избягал мамутът. Дали тя ще повярва – това вече е съвсем отделен въпрос.

аяаоаяао

Древните египтяни също изписват с рисувани сюжети своите гробници и храмове. Традициите на разказите в картинки продължават и през Средновековието. Сред простолюдието, а и сред част от аристокрацията, умението да се чете по онова време не е никак разпространено, така че текстовете с библейска тематика често са придружавани от гравюри и рисунки, разясняващи сюжета.

ааоя5

Предците на комикса, наречени „алелуи”, са изключително популярни в Испания, Франция и други европейски страни. Наред с библейската тематика картинките пресъздават и доста по-пошли сюжети с битов, смешен и еротичен характер. Сериозна стъпка в разказването с изображения правят французите със своите Епиналски образи от началото на XIX век. През 1800 г. в град Епинал собственикът на печатарска работилница Жан-Шарл Пелрен се преориентира от печатането на карти за игра в отпечатването на илюстровани познавателни листчета за деца и възрастни, които по-късно са наречени Images d’Epinal. Те бързо стават популярни, а по-късно имат версии за обучение и възпитание на децата в училище. Особено харесвани са картинките-загадки и картите с оптични измами.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Грешка в банкнотата

Австралийската централна банка пусна серия банкноти с правописна грешка.

Последно сбогом на Grumpy Cat

Най-известната котка в интернет е починала преди три дни