Живот за слоновете

Броят на слоновете, убивани от бракониери, е намалял наполовина

Слоновете са сред животните, които в най-голяма степен са заплашени от бракониерска дейност, заради красивите си бели бивни.

Търсенето на африканска слонова кост и органи от диви животни на черния пазар в Азия доведе до драстично увеличение на преследването на тези популации от 90-те години насам, съобщава New Scientist. Притесненията се увеличиха, защото през 2011 г. 10% от африканските слоновете станаха жертва на безскрупулните ловци.

Живот за слоновете

Съавторът на ново изследване по темата Колин Бийл от Университета в Ню Йорк обясни, че в последните години има спад в търсенето на слонова кост и това се е отразило положително на слоновете. През 2017 г. 4% от африканските слонове са станали жертва на бракониери, като това е свързано  с намаляващото търсене на слонова кост на азиатския пазар.  

Популацията на слоновете може да расте с около 5% годишно, но към момента бракониерството все още е прекалено разпространено, за да остане броят на животните устойчив.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пишете ни правилно имената!

Японският външен министър поиска занапред медиите да изписват правилно имената на японците – първо фамилното, а след това личното

Шведски съд отказа екстрадация на Асандж

Съдът в скандинавската държава отказа да издаде европейска заповед за арест на основателя на WikiLeaks