Шведски съд отказа екстрадация на Асандж

Съдът в скандинавската държава отказа да издаде европейска заповед за арест на основателя на WikiLeaks

Основателят на WikiLeaks Джулиън Асандж е затънал в проблеми, но в понеделник за него се появи лъч надежда.

Шведски съд отказа екстрадация на Асандж

През 2010 г. шведският съд повдигна 4 обвинения срещу Асандж за сексуално посегателство. Той отхвърли обвиненията и през 2012 г. се укри в еквадорското посолство в Лондон.  През 2019 година еквадорските власти оттеглиха покровителството си и Асандж беше арестуван, а в момента той излежава едногодишна присъда в английски затвор, заради укриването си в посолството. Американските власти пък вече са изпратили молба за екстрадирането му в САЩ, където той да бъде разпитван за информацията в WikiLeaks.

На фона на всичко това в понеделник шведския съд е отказал молбата на прокурорите за издаването на европейска заповед за арест на Асандж и по този начин блокира екстрадирането му в скандинавската страна. Това означава, че Асандж може да бъде разпитан по обвиненията срещу него, но във Великобритания.

аяяа

3 от 4-те обвинения срещу Асандж в Швеция вече са отпаднали, поради давност. Последното - в изнасилване трябва да бъде повдигнато най-късно до 2020 г., за да започне процес.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Живот за слоновете

Броят на слоновете, убивани от бракониери, е намалял наполовина

В супермаркета - със собствени съдове

Нова инициатива във Великобритания тества дали е възможно да се прекарти използването на пластмасови и найлонови опаковки