Люксембург с безплатен обществен транспорт

Херцогството е първата държава, която предлага тази услуга

Ивайло Александров 20 ноември 2019

Херцогство Люксембург е на път да се превърне в първата държава в света, която премахва таксуването на пътници във влакове, трамваи и автобуси. Наскоро преизбраният премиер Ксавие Бетел и коалиционното правителство обявиха, че направят безплатно пътуването в обществения транспорт от лятото. С този си ход страната се надява да намали въглеродните емисии, да стимулира ползването на градски транспорт и да намали трафика.

Люксембург с безплатен обществен транспорт

Намираща се между Белгия, Германия и Франция, Люксембург има над 400 хиляди работници от съседните държави. Тази година страната обяви безплатен транспорт за всички под 20 години. Учениците също пътуват безплатно от и до училище. В момента Люксембург е рекордьор по притежавани автомобили на глава на населението в ЕС.

Тепърва ще се избистря какви решения ще се взимат за първа и втора класа във влаковете. Жителите на страната в момента плащат по 2 евро за пътуване до 2 часа, което покрива почти всяка дестинация в малката държава (само 2586,4 кв.км.). Управляващата коалиция заяви, че планира да въведе данъчните облекчения за пътуващите с автобуси. В началото на 2020 всички билети ще бъдат премахнати, за да се спестят и сумите за събиране на таксите, както и от заплати на контрольори.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Силата на доброто

Esquire се срещна с Томас Колстер – маркетинг активист, чиято мисия е да накара компаниите и международния бизнес да поставя интересите на Планетата и нейните жители преди финансовата си изгода и който беше специален гост на See It Be It

Строят парк по филмите на студио Гибли

Тематичното съоръжение ще отвори в Япония