Строят парк по филмите на студио Гибли

Тематичното съоръжение ще отвори в Япония

Ивайло Александров 04 декември 2019

Феновете на великолепните анимационни филми на студио Гибли и в частност на режисьора Хаяо Миязаки могат да започнат да събират пари от Коледа насетне. През 2022 в японския град Нагакуте, префектура Айчи ще бъде открит тематичен увеселителен парк по филмите на анимационното студио. Сред най-популярните му заглавия са награденият с Оскар "Принцеса Мононоке" и страхотната приказка "Съседът Тоторо".

Строят парк по филмите на студио Гибли
Младежкият хълм

Паркът ще се разгърне на 500 акра (около 2000 декара) на територията на Възпоменателния парк на Айчи, съобщават от местното правителство. През 2005 землището е било ползвано за провеждането на Международния панаир. Освен че ще бъде дом на увеселителния парк на Гибли, мащабният проект ще позволи на посетителите да се насладят и на красивата природа.

studio-ghibli-theme-park
Големите складове на Гибли

Сред атракциите в парка ще има реплика на къщата от "Съседът Тоторо", главният портал ще бъде вдъхновен от "Подвижният замък на Хоул", ще бъде изграден и антикварният магазин от "Шепотът на сърцето". Паркът ще бъде разделен на пет отделни зони - Младежкият хълм, Големите складове на Гибли, Селото на Мононоке, Гората Дондоко и Долината на вещиците. Сред парка ще бъдат инсталирани статуи и атракциони, представляващи герои от анимациите на студиото (включително паяци, духове, животни).

studio-ghibli-theme-park
Долината на вещиците

В Големите складове на Гибли ще бъдат поместени изложби, ще се състоят възстановки, ще има и кинозала. Повечето сгради ще бъдат изградени в европейски стил, както се явяват често и във филмите. Местните власти твърдят, че паркът ще се изгради в синхрон с природата и околната среда, като и че ще преустрои и използва пустеещи в момента сгради и съоръжения на територията на парка. Това е в унисон с посланията на филмите на Гибли, тъй като във всеки от тях природата е един от главните герои, студиото възпитава уважние към нея и нейното съхранение, а екологията е основна тема.

studio-ghibli-theme-park
Селото на Мононоке

Очаква се паркът не само да достигне, но и да надмине успеха на музея на Гибли, който отвори врати в Токио през 2001. В него също има постоянни изложби, образователни центрове и съоръжения за деца и кинозала. Регионалната управа все още няма ясна представа за общата цена на изграждането на тематичния парк, като архитектите също още не са излязли с крайна сума. Но ако искаш да го посетиш е добре да започнеш да пестиш веднага - имаш почти 3 години.

studio-ghibli-theme-park
Гората Дондоко

Гибли

 

Хайао Миязаки

 

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Люксембург с безплатен обществен транспорт

Херцогството е първата държава, която предлага тази услуга

Помощ за кино Влайкова

Киното се нуждае от нов прожекционен апарат