Помощ за кино Влайкова

Киното се нуждае от нов прожекционен апарат

Ивайло Александров 12 декември 2019

Много софиянци знаят историята на кино "Влайкова" - най-старото действащо кино в столицата. А ако все пак не си запознат, можеш да я научиш във видеото по-долу. Важното е, че през 1925 г-жа Мария Влайкова отстъпва сградата на кино "Влайкова" за вечно ползване на Министерство на просвещението, като условието е, тази сграда да се ползва само за кино. 

Днес кино "Влайкова" работи с технически и морално остаряла апаратура и е неконкурентноспособно на останалите киносалони в града, тъй като не може да прожектира модерни филми. Затова и от киното стартират инициатива за закупуване на съвременна дигитална техника и ремонт, за да може отново да бъде уютното и културно средище, каквото винаги е било читалище "Антон Страшимиров" (каквото е оригиналното име на мястото). Според офертата, ще им трябват 75 000 лева с ДДС за нов кино проектор с вграден сървър в него за съхранение на прожектираните филми. Ето и съобщението:

"Скъпи приятели на емблематичното и обичано кино „Влайкова”, обръщаме се към Вас, водени от идеята, че култура, случваща се под покрива на едно читалище, не трябва да бъде сведена до задоволително ниво. В продължение на няколко години прожекциите в нашето любимо кино се случват с техника, която не отговаря на модерния кино формат. Това ни ограничава силно при подбора на филмови заглавия. Ограниченията се отнасят и до така необходимите ни детски анимационни филми, с които да можем да посрещаме в читалищния кино салон най-младите зрители, искащи да се докоснат до магията на седмото изкуство.

Помощ за кино Влайкова
Фотография Венета Паунова за sofialive.bg

Благодарим на всички киноразпространители, които въпреки особеностите на киното ни продължават да бъдат наши партньори! За да може „Влайкова” да започне да работи като модерно кино, е необходимо спешно да бъде закупена дигитална кино машина, отговаряща на стандартите и възможността за достъп до филми в днешния кино формат. Проблемът обаче е, че апаратът е твърде скъп, за да можем ние със собствени средства да го закупим. Това е причината да започнем дарителска камания за закупуване на нужната ни техника, струваща около 75 000 лв.
Ще се обърнем към бизнесмени и заможни хора, ще кандидатстваме във фондации, ще помолим за помощ и Столична община. Но нека и Вие, всеки според възможностите си, да дарите средства за обновяване на киното, с което сме израснали. Където сме гледали световните класики - „Троянската война”, „Черното лале”, „Херкулес”, „Красавицата и звяра”, както и великите филми на Чаплин, Бъстър Кийтън, Лаурел и Харди и много, много други незабравими филми."

Ако имаш възможност и желание, можеш да подкрепиш кино "Влайкова" в кампанията им или по банков път:
Банка: ОББ 
Банкова сметка: BG73UBBS80021088636540 
ОНЧ "Антон Страшимиров - 1926"

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Строят парк по филмите на студио Гибли

Тематичното съоръжение ще отвори в Япония

Холандия престана да съществува

Да живее Нидерландия!