Холандия престана да съществува

Да живее Нидерландия!

От вчера, 1 януари 2020 правителството на Нидерландия официално прие отпадането на името Холандия за название на страната. Отсега нататък във всички официални източници тя ще бъде записана и споменавана като Нидерландия. С този си ход правителството се надява да пренасочи туристическия поток извън Амстердам и Хага, които се намират в област Холандия и да отворят за света и градове от другите области на страната.

Холандия престана да съществува
Каналите в Лайден

Двете провинции Южна и Северна Холандия заедно формират областта Холандия. А общо 12-те провинции в страната са Нидерландия. Тоест, Холандия обхваща само две от тях. Именно затова и държавата реши да се ребрандира. Проектът по промяната на името ще струва на страната около 200 хиляди евро.

Holland
Пейзаж от провинция Гелдерланд

Между 1588 и 1795 териотирята на днешна Нидерландия е известна като Република на Седемте Обединени Нидерландии. През 1795 тя е завладяна от Франция и се превръща в Батавска република, просъществувала между 1795 и 1806, когато Наполеон издига брат си Луи за крал и превръща страната в кралство. Тя остава монархия и след поражението на Наполеон. По онова време област Холандия допринася най-много за икономическото благосъстояние на страната. Затова и името започва да се използва за име на държавата, редом с Нидерландия.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Помощ за кино Влайкова

Киното се нуждае от нов прожекционен апарат

Да бъде баня

Кризата с минералните води е бедствие за града, счита арх. Йоши Ямазаки, с когото се срещнахме за да поговорим за каузаат занемарените и рушащи се минерални бани в столицата да се върнат към някогашния си блясък