Да бъде баня

Кризата с минералните води е бедствие за града, счита арх. Йоши Ямазаки, с когото се срещнахме за да поговорим за каузаат занемарените и рушащи се минерални бани в столицата да се върнат към някогашния си блясък

17 февруари 2020

В броя ни от юни 2019 г. те запознахме с инициативата на организацията „Термално – Нормално", създадена от група архитекти, предприемачи и хора с други професии, обединени от желанието да върнат някогашния блясък на София като минерален център на Европа – все пак именно около минералните извори се е оформил градът преди повече от 2 хиляди години. Според експертите, с които хората от сдружението се консултират постоянно, „в рамките на 1 час от цяла София се губят 1,8 милиона литра вода. За едно денонощие в София не се използват над 43 хиляди кубика вода. Това количество може да напълни 20 плувни басейна с олимпийски размери". „Термално – Нормално" са на мнение, че тези минерални води не само могат, но и трябва да бъдат използвани като ресурс, с който градът така или иначе разполага. Ресурс, който може да го направи атрактивен и за чужденци и да носи сериозни приходи. Организацията се занимава генерално с проблема на всички бани в София, които са изоставени и се рушат. Или като Централна минерална баня в историческия център на града, където винаги е имало бани около термалния извор, а в момента сградата е музей.

Да бъде баня

Срещнахме с един от най-активните защитници на тази важна, според нас, кауза арх. Йоши Ямазаки, за да научим повече за историята на проблема и начините за решаването му.

„В местата обитавани повече от хилядолетия, съществува хармония между богатствата на природните ресурси и градоустройството. И София е такова място. В този град се събират и живеят множество хора от повече от 2000 години, затова мисля че градът трябва да продължи да се развива с уважение към тази хармония. Неделима част от нея е именно минералната вода, бликаща от „пъпа” на София. Открита от римляните през II-I век.пр.н.ера, на това място те строят терми, през Османския период- джамия с хамам в съседство, а в края на XIX век държавата отпуска средства на столицата за нов проект на обществена баня. Така през 1913г. отваря врати великолепната сграда на Централната минерална баня по проект на арх.П. Момчилов. Макар и засенчена от големите сталински сграда през социализма, тя тихомълком работи до 1986-та година", споделя арх. Ямазаки. Това земно богатство, изригващо от дълбочините, прониквайки 2000 години пластове история и хора е най-значимия фактор за създаването на града ни. Централната минерална баня е символ на тази връзка във времето. Това е мястото, където можем да се насладим на тази благодат от допира с минералната вода в банята - тук и сега, бедни и богати, възрасни и деца. Банята е липсващия форум на града, където хората от хилядолетия са общували и са вземали вероятно жизненоважни решения. Според мен Банята е натоварена с уникална и силно динамична роля за София, възможност за една нова урбанистична програма.

От 86-а година насам, броят на хората, които знаят за това чудо на града, намалява със всяка изминала година. През 1999г. след конкурс общината решава в сградата да се настани музея на София. С един много тесноглед и инфантилен проект, архитектурната стойност на сградата е безотговорно съсипана. И днес този процес продължава. Столична община, както и болшинството от архитектите в София не разбират важността тази сграда да бъде отново баня. Минералната вода тече денонощно и в момента, и по-голяма част от нея се излива в канализацията като най-незначителния битов отпадък.

Днес, вероятността проектът сградата на Централната минерална баня да се превърне изцяло в музей и зали за събития е на крачка от реализация. Недопустимо банята да бъде обезобразена от половинчато разработено, лесно изпълнимо, лъхащо на мързел решение В опитите си да спрат тази обреченост от около две години граждани се опитват да предотвратят това бедствие за града. В края на януари изписахме с телата си БАНЯ пред сградата в знак на протест с намеренията на общината."

Можеш да последваш „Термално – Нормално" във Фейсбук и да следиш за дейността им тук

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Холандия престана да съществува

Да живее Нидерландия!

Харви Уайнстийн е виновен

Чакат го до 28 години затвор