Лято с полъх на студена война

Футболният терен като военен фронт

08 юни 2018

Футболният терен като военен фронт

Дори и Световното по футбол да не те интересува, информацията за него тече отвсякъде. Има ли спасение от целият този шум или е най-добре да се пуснеш по течението?

Текст Гавраил Баталов, Gong.bg

По причина, която си остава за вътрешнофирмено ползване, към края на септември миналата година сред мъжката част в екипа на Gong.bg една шега се радваше на особена популярност. В бойния обсег попадаха трайно обвързаните и енергично им се повтаряше, че ако в течение на седмица-две се заловят с целенасочени занимания по продължаването на фамилната линия, то полагащото се бащинство – 15 календарни дни, ако някой се интересува – ще съвпадне тъкмо с Световното първенство в Русия. Забавно или пък не? За някого, чието съзнание е изкривено…хм, скулптирано от футбола, несъмнено е. Малко неща могат да обсебят ума и сърцето по такъв начин, а великата игра ги умее тези работи адски добре.

Дори футболът да не ти е страст, дори съвсем да не те интересува, не можеш да отречеш факта, че вече сте наясно с главните подробности: предстои 21-ото Световно първенство, първото провеждащо се на два континента, началото е на 14-и юни, финалът е месец по-късно на 90-хилядния „Лужники“... Да не ги изброяваме всичките. Има ли спасение от целия шум? Първосигналната идея включва изолация в собственоръчно изкопана землянка сред хълмиста дива местност в комбинация с гостоприемство, каквото са получили Съюзническите войски при десанта в Нормандия. Истината е, че и този подход рано или късно ще се пропука. Всъщност решението е само едно – да си сред заченатите ембриони от реколта септември2017 или друга по-скорошна. Ето точно толкова ефективна е голямата машина.

Лято с полъх на студена война

Всички знаят максимата, че Световното първенство е най-големият възможен футболен форум, който съществува. Логично и предизвиканото въодушевление преди, по време и след него да бъде пропорционално. Информационният прибой е удивително пълноводен – всяка уважаваща себе си спортна медия яхва вълната с всички позволени средства: новини, мултимедия, ексклузивни разработки, анкети, маркови рубрики и т.н. (в това число и Gong.bg – може да следите всичко за Световното там). Неслучайно развлечението е една от фундаменталните причини играта изобщо да съществува. Хората, които обичат да ровят в историята, обаче имат представа колко често възприятието за дадено събитие се влияе от случващото се на мига тук и сега. В тази връзка Мондиал 2018 – а може би също и следващият в Катар през 2022-а – придобива крайно интересни очертания. Турнирът в Русия дотук доста успешно връща лентата към времена и епохи, които не са най-добрата реклама за футбола и човешкия род, към дни, когато задкулисната битка за надмощие оставяше клеймото си върху спорта.

През март съществуваше, макар и за кратко, напълно реалната опасност Англия и още 6 други страни да бойкотират. Това беше поредната мярка, която се обсъждаше на Острова след дипломатическия скандал с Русия заради отравянето на шпионина Сергей Скрипал с боен химикал. Атаката срещу руснака и неговата дъщеря на английска територия доведе до какви ли не действия и контрадействия, а англичаните поискаха от ФИФА и отнемане на домакинството. Като аргумент за крайната мярка бе посочено изключването на Югославия от Евро 1992 и Мондиал 1994 заради военните действия в страната.

Всъщност темата за домакинството на Русия се разисква още от 2010 година, когато ФИФА оповести решението си. Именно Англия беше сред кандидатите, които се бореха за честта. Разочарованието за островитяните – съгласно третия закон на Нютон - подсили контраатаката, когато заваляха обвиненията за победа чрез купуване на гласове. През 2015 година дойде и големият скандал за корупция във ФИФА, довел впоследствие до оставката на президента Сеп Блатер. Тъй като разследването беше инициирано от САЩ, президентът на Русия Владимир Путин не пропусна да отбележи, че главата на Блатер е паднала само защото не  е поддал пред исканията за преместване на турнира в друга държава.

През ХХІ век това са първите световни финали, които биват толкова явно политически оцветени. Хитлер и Олимпийските игри през 1936-а, Мусолини и фашистката пропаганда по време на Мондиал 1934 – аналогиите може би се струват драстични, но така трябва. Светът обожава идеалистичното мислене, но отдавна не му робува. Футболът е чудно явление с още по-чудни кусури: колкото се труди усърдно върху мисията да обединява, да превъзмогва различията, също толкова се старае да генерира огромен финансов оборот. А където има пари, винаги са намесени и интереси. Дори да вземем само системата за видеоарбитраж (ВАР), която ще се използва в Русия с благословията на ФИФА. Говорим за нововъведение, което се прави в името на справедливостта… и което отново създава поле за дуели, защото УЕФА и Футболната асоциация на Англия – управляваща най-доходоносната национална лига на планетата – протакват утвърждаването ѝ.

Изведнъж онази землянка не изглежда чак толкова лоша, а? Дори когато знаеш, че в нея съвремието неизбежно ще те открие? Има и друга алтернатива. Завиждам на онези, които ежедневно се сблъскват с нея, докато вървят по обичайния си маршрут покрай главния вход на Националния стадион „Васил Левски“. „Човек е напълно човек само когато играе“, гласят думите на Фридрих Шилер, който не звучи като мъж, който би отказал 15 дни бащинство по време на Мондиал 2018…

С бащинство или без, не пропускайте нито един момент от Световното със специалната страница на Gong.bg, където може да следите всички новини, актуални и любопитни събития от Мондиал 2018.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бръсненето е лесно

Серия MEN от Еau Thermale Avène за всеки тип кожа

Футоблни страсти

Кой казва, че няма какво да се види на стадиона?