Време за промени

Д-р Йордан Йорданов за мисията на пластично-възстановителната и естетичната хирургия

14 август 2018

Д-р Йордан Йорданов за мисията на пластично-възстановителната и естетичната хирургия

Esquire се среща с д-р Йордан Йорданов, завеждащ звеното по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в Adella Clinic, за да провери как можеш да се превърнеш в по-добра версия на самия себе си.

Д-р Йордан Йорданов започва да учи медицина едва на 17 години, а на 23 получава правоспособност „лекар“. Той завършва в най-стария медицински факултет в България - този към Медицинския университет в София, с пълно отличие и награда „Златен Хипократ“. Веднага започва работа, като специализира извън България – в Испания и за кратко в Белгия. На 29 години защитава докторска дисертация по пластична хирургия към един най-авторитетните и с традиции медицински факултети в Европа - този към университета „Комплутенсе“ в Мадрид и получава титлата „Европейски доктор“ - мерило за равнището и качеството на дисертационния му труд.

На 32 години е поканен да се включи в проект на новосъздадена и високотехнологична болница, където чрез конкурс е избран за началник на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия. Така става и най-младият „Завеждащ отделение“ по пластична хирургия в България, при това на отделение от най-високото, трето ниво на компетентност. През 2015 г в трудна и конкурентна надпревара печели една от двете стипендии, които  Американската асоциация по естетична пластична хирургия (ASAPS) предоставя ежегодно за млади пластични хирурзи от цял свят. Така той си извоюва уникалната възможност да специализира в САЩ и да се учи директно от някои от великите в тази специалност.

В края на миналата година е поканен в Adella Clinic и в момента отговаря за звеното по Пластично-възстановителна и естетична хирургия. Д-р Йорданов се включва с ентусиазъм, защото е убеден, че това е един качествено нов за нашата система на здравни услуги проект - визионерски и перспективен.

В следващите броеве на Esquire д-р Йорданов ще отговаря на въпроси на читателите за пластичната и естетична хирургия, така че питай смело за всичко, което те интересува на esquire@atticaeva.bg и във Facebook страницата ни и ще получиш отговори от доказан специалист.

Време за промени

Д-р Йорданов, Вие членувате в няколко престижни международни медицински асоциации. Какво дават те на един лекар? Тези членства дават възмоност да черпиш вода от извора, както се казва, и са мерило за твоите професионални качества и постижения. Аз съм част от професионални организации, в които, за мен като лекар, има смисъл. Такива, които полагат усилия и грижи за професионалното развитие и благосъстояние на членовете си. След края на специализацията ми в САЩ бях приет в Американската асоциация по естетична пластична хирургия (ASAPS) с безусловната подкрепа на хората, с които работих по време на обучението си отвъд океана. Освен в нея членувам и в Испанската асоциация по Пластично-възстановителна и естетична хирургия (SECPRE), fellow съм на Европейския борд по пластично-възстановителна и естетична хирургия (EBOPRAS). Наскоро приех и поканата да стана член на Кралската асоциация по медицина (RSM) на Великобритания.

Какво Ви накара да специализирате естетична хирургия? Бих желал да направя едно малко уточнение. Специалността ми е Пластично-възстановителна и естетична хирургия. Тя включва двете основни големи направления - реконструктивна хирургия и естетична хирургия, като между тях, разбира се, има неразривна връзка и припокриване. Макар и маркетингово успешно, спекулативно е да се определяме като „естетични“ хирурзи. В най-добрия случай това би значело, че някой се е профилирал по-тясно в сферата на естетичния дял на специалността. Малко парадоксално за мен лично е, че често като „естетични хирурзи“ се определят колеги, които или нямат придобита специалност по Пластично-възстановителна и естетична хирургия, или при които по време на специализацията им преди години естетичната хирургия като модул на обучение е била заложена сравнително слабо в програмата им за специализация. Колкото до това, което ме накара да избера именно тази специалност, както съм казвал и преди, направих го, защото в нея има теория, практика и елемент на лично творчество. Това е една много сериозна и широкообхватна хирургична специалност, която ти дава доста поле за работа.

Какво трябва да знаем, преди да потърсим услугите на пластичен хирург? Основното, което според мен човек трябва да знае и търси като информация, е каква е квалификацията на пластичния хирург, към когото се е ориентирал.  Къде и как, в каква школа е добил знанията и уменията, които претендира, че има, а също и как ги поддържа, развива и надгражда. Това, разбира се, важи и за всеки друг вид специалист в сферата на медицината. В нашата специалност, поради това че е все още сравнително млада и недоразвита в редица отношения, доста се спекулира с това кой, къде и какво е учил например. А процесите „специализация“ и „продължаващо медицинско образование“ са много ясно регламентирани, особено в чужбина, където, за да имаш право да работиш с пациенти, всичко е много стриктно и строго регулирано. Ясно се знае кой, какво прави и е правил и за това се издава съответен официален документ. В противен случай всеки може да говори, че е специализирал къде ли не и какво ли не, но нещата остават висящи, на принципа „една жена каза“. Просто трябва да се внимава в чии ръце поверяваме живота, здравето и красотата си и да не се доверяваме лековерно на добре направени реклами и високопарни приказки.

Кои процедури са най-популярни сред мъжете? Най-популярни, по мои наблюдения, са намесите - оперативни и неоперативни, в областта на лицето и скулптирането на определени зони от тялото чрез редукция на мастната тъкан, отново по оперативен или неоперативен път. А при мен в частност идват и доста пациенти с гинекомастия, представляваща неестетично, доброкачествено нарастване на гърдите.

Освен чисто козметична, има ли и практична нужда от пластична хирургия и в кои случаи се налага? Думата хирургия означава „работя с ръцете си“, т.е. това е може би най-практическата специалност в клиничната медицина. И стане ли въпрос за хирургия като цяло, в частност пластична, и има ли индикации за дадена интервенция, то съвсем резонно - нуждата винаги е практична, както казвате. Както вече споменах, специалността ни включва два големи дяла, като извършвайки реконструктивни интервенции, винаги следва да мислим и за козметичната част, т.е. за това как ще изглежда и как ще бъде възприеман пациентът след нашата намеса. И обратно - не можем да разкрасяваме и подмладяваме, без да мислим за това да пазим максимално структурата и функцията на тъканите и органите в зоната, в която работим.

С какви предразсъдъци се сблъсквате най-често в работата си? Основният предразсъдък, с който аз лично се сблъсквам все още в неформални ситуации е, че пластичната хирургия се изчерпва с големите устни и гърди. И отношението към това обикновено е негативно. В обществото все още не се гледа на нашата специалност като на сериозна, отговорна и специфична медицинска дейност, каквато е. Искам ясно да заявя, че пластичната хирургия е далеч отвъд това, което ни се показва от списанията и по телевизията. Далеч отвъд устните и гръдната обиколка на тази или онази популярна личност.

Кога бихте отказали процедура на пациент? Винаги, когато това, което се иска от мен като специалист, е нереалистично, в разрез с правилата на добрата медицинска практика и стандартите по специалността и/или крие неоправдан риск за живота и здравето на пациента.

Освен подобрения във външния вид, какви са другите ползи, които пациентите получават от естетичната хирургия? Научно доказано е, че с подобряване на външния вид се подобряват себевъзприятието и самооценката, а това са основни фактори за правилното функциониране на личността в обществото. Не бива да забравяме, че ние сме социални същества и това как изглеждаме и как ни възприемат околните е важно.

Кои са най-интересните новости в областта на пластичната хирургия? Има някои нови манипулации и интервенции, които все още не се предлагат в България, но предстои да започнат, надявам се в скоро време. Такава например е поставянето на ботокс в скротума, което освен естетична полза, има и някои здравни ползи за мъжа. Ето, вашето списание е първото в България, в което е обявена тази процедура. В САЩ тя е доста популярна и търсена сред мъжете.

Кои са най-големите заблуди за естетичната хирургия? Най-голямата заблуда е, че естетичната хирургия е с неограничени възможности, че може да се поправи и оправи всичко. Това не е така. Имаме доста възможности за действие, но можем да се простираме само дотам, докъдето ни позволяват анатомията, даденостите на човешкото тяло и напредъкът на медицината и технологиите.

Какво е Вашето виждане за красотата и естетиката при мъжа и при жената? Възприятието и усещането за красота и естетика е строго индивидуален и много комплексен процес. Вярвам, че за неговото формиране оказват влияние редица личностови, обществени, исторически и културни фактори. Като специалист съм привърженик на това да изглеждаме максимално естествени и неподправени като визия, да сме подобрена версия на себе си (смее се). Такива са и световните тенденции в естетичната медицина в момента. Като човек, за мен красотата е съвкупност от много неща. Тя включва освен външния вид, т.е. видимото, също така и невидимото начало у всеки от нас - менталното, отношението ни спрямо самите нас, спрямо околния свят и живота. Когато и на двете се държи еднакво и се полагат усилия да се поддържат, подобряват и развиват, нещата добиват завършен вид. Именно в този стремеж се крие красотата според мен.

Кога се чувствате истински удовлетворен от работата си? Когато видя благодарността и признателността в очите на пациента и близките му. Това усещане е уникално. То няма равно само по себе си и няма материално измерение.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Еко Дикаприо

Лео скача в нова зелена инициатива

Нисковъглехидратната диета "изяжда" 4 години от живота ти

Или поне така твърди мащабно американско изследване. После не казвай, че не сме те предупредили.