Как да не изгориш в интернет

18 съвета как да запазиш личните си данни

28 март 2018

18 съвета как да запазиш личните си данни

След като миналата седмица гръмна скандалът с изтичане на личните данни на милиони потребители във Facebook, много хора закриха профилите си. Дори Елън Мъск изтри страниците на Tesla и SpaceX. И ако допреди няколко години най-актуалният лаф беше, че в интернет никой не знае що за човек си, вече отдавна това не е така. Не само че големите компании онлайн знаят точно кой си и какъв си, но спрямо публикациите и профила ти имат доста ясна представа за личния ти живот - от политическите пристрастия, през музикалния вкус, до сексуалните ти предпочитания.

Потребителите трябва да имат едно на ум за педпазливостта онлайн и вниманието какви следи оставят в Интернет. След проблемите във Facebook е ясно, че не можем да продължим да кликаме както обикновено, ако държим на нашата неприкосновеност. Ерата на Интернет все още е в зората си и тепърва ще налучкваме оптималното поведение онлайн. А дотогава ето няколко съвета за по-висока безопасност, докато сърфираш из мрежата и социалните медии.

Как да не изгориш в интернет

Изтегли цялата информация, която Google има за теб

Хората вече започнаха да даунлоудват информацията си от Facebook. Но погледни какво пази Google за теб! За целта отиди на инструмента “Takeout” и изтегли информацията за себе си от всички Google латформи, които ползваш - Gmail, Maps, Search и Drive. Ще получиш няколко огромни като обем файла, които ще съдържат всичко за теб, от видеата в YouTube, които си гледал, през търсенията ти в Google, та до локациите, които си посетил с включен телефон. Когато видиш колко много знае за теб Google, вероятно ще предпочетеш да изтриеш информацията. Препоръчваме ти да започнеш с историята си в Google Maps, освен ако не държиш на подробен онлайн отчет за всяко място, което си посетил. За да накараш Google да престане да те следи на всяка крачка, отвори Maps, оттам кликни на “timeline” в менюто, а най-отдолу ще видиш опция да управляваш историята на локацията ти.

Внимавай смарт тостерът ти да не окупира интернет

Днес почти всеки домашен уред може да бъде „смарт”. Вече има и тостери, които се връзват към мрежата, за да те уведомят по телефона, че филийките ти са готови. Има блутут вилици, които вибрират, ако ядеш твърде бързо. Съществува чадър, който се свързва с метеорологични сайтове и те предупреждава дали ще вали. Съществуват дори смарт тампони, които помагат на дамите да наблюдават месечния си цикъл.

Не само, че голяма част от тези джаджи са напълно излишни и безсмислено скъпи, но и онлайн сигурността им е плачевна. Само преди две години хакери превзеха „умните” мозъци на стотици такива устройства и свалиха огромна част от интеренет гиганти като Netflix, Facebook, Spotify и сайта на Guardian. Така че замисли се – малко ли са ти грижите, та да се чудиш дали и тостерът ти не замисля заговор срещу теб.

Провери дали имаш защита срещу картинки на пишки

Ако ползваш iPhone, изключи функцията за директен обмен на данни AirDrop, когато си на обществено място. Защото не знаеш дали господинът с куфарче и блудкав поглед зад дебелите лупи няма да реши да ти прати снимка на гениталиите си. Такива случаи, повярвай ни, има стотици хиляди.

Защити стария си акаунт в Yahoo

Помисли дали нямаш стар и-мейл, който отдавна не ползваш и не ти се занимава да изтриеш. Старите мейли са златна мина за хакерите и търсачите на чужди лични данни. Не е нужно да заличаваш пощата, но я защити по-сериозно като смениш паролата с нова и ползвай опцията за потвърждение на самоличността преди влизане. И гледай да не връзваш старата поща с приложенията, които ползваш днес.

1234 не е сигурна парола

Нито името на половинката ти. Нито думата “password”. Или твоето име, прочетено наобратно. Така че измисли парола с дълга дума, а ако успееш да комбинираш с големи и малки букви, цифри и препинателен знак, но така че да я запомниш, ще бъде най-добре.

Провери дали не са надзъртали в мейла ти

“Pwned” е интернет жаргон за много неща, включително за и-мейл, чиято информация е била компрометирана. Добре е да проверяваш по-често за такива опити. Влед в haveibeenpwned.com, вкарай мейла си и сайтът ще ти каже дали и кога данните ти са били атакувани. Смяната на паролата е добро решение в такъв случай.

Внимавай за персонализирани цени

Накратко – спрямо търсенето ти на различни стоки или услуги, много търговци използват алгоритъм, за да се повишава цената при всяко следващо твое търсене. Така е с някои сайтове за евтини самолетни билети, Uber също са открили, че човек е склонен да плати повече, ако батерията на телефона му е изтощена и спекулират с това, а Staples дават различни цени спрямо локацията на клиента. Имай предвид, че такива неща се случват. Така че преди да направиш голяма покупка, провери първо каква цена ще ти излезе през друго устройство, или браузни в инкогнито режим, за да провериш дали това ще се отрази на цената.

Кажи здрасти на шпионина

Погледни към уебкамерата си и помахай весело на който и да е човекът, който те зяпа. Дори тайните воайори имат нужда от социализация.

Изключи всички нотификации, които не са от истински хора

Твоето време си е твое време. Не позволявай на всяко приложение, бот или сайт да ти съобщава нещо, докато си на съвсем друга вълна в момента. Например нужно ли ти е да знаеш, че „току що видеото със сладко коте получи 12 лайка, влез да го видиш”? Точно така. И различни съобщения от новинарски сайтове или търговски приложения, които прекъсват заниманията ти са ти абсолютно ненужни.

Никога не показвай децата си онлайн

Да, окей е да качваш техни снимки в албум (по възможност “private”) или да кажеш кога е рожденият им ден в личен чат. Но ако е публично, Google може да ги открие. А открие ли ги, тази информация остава завинаги в мрежата. Как ще обясниш на сина ти след 16 години, че не може да получи шофьорска книжка, защото си качил негова снимка с висока резолюция, когато е бил на 2 и сега ирисът му реагира на всички камери и датчици от тук до Марс?

Остави телефона в джоба си, когато си с приятели

Телефонът в джоба или с лице надолу на масата – това е задължително, освен ако не искаш да оставиш впечатление, че предпочиташ да си някъде другаде с други хора.

Струва си да започнеш начисто

Понякога наистина има смисъл да заличиш цялата информация и да стартираш нов профил. Телефонът ти, туитовете, постовете във Facebook – всичко това е временно. Тези неща минават и заминават. Да стоиш закачен за тях е като да си пазиш картичка със сърчице от по-бившото гадже. Излишен емоционален багаж, от който ще ти олекне, когато се освободиш, захвърляйки го. Ако прочистваш телефона си всяка година, ще откриеш кои приложения наистина ползваш и кои просто стоят и товарят паметта, смучейки информация.

Echo е готин продукт, но не дръж камера в спалнята си

Нужно ли е да обясняваме защо?

Пусни си дни без социални мрежи

Например ги синхронизирай с дните, в които не пиеш алкохол, колкото и да са. А ако са нула, да знаеш, че ти размахваме пръст.

Тренирай мозъка си да се фокусира

Извади четиво в приложението си за четене – независимо дали е дълга статия, електронна книга или хартиена такава. Докато не завършиш главата или цялата статия, недей да надничаш към съобщенията от различните приложения.

Не позволявай на алгоритмите да ти се бъркат

Ти не си робот, а човешко същество с право на личен избор и свободна воля. Когато свърши клипът в YouTube, недей да зареждаш следващия, който платформата ти предложи. Не цъкай на най-горещите новини в сайтовете, които следиш сутрин, когато се събудиш. Упражнявай правото си на избор, правото ти да бъдеш човек.

Пази информацията на приятелите си

С твоите данни можеш да правиш каквото искаш, но не позволявай през теб да изтича информация за близките ти хора. Техните данни са си техни, не твои и нямаш никакво право да правиш с тях каквото ти хрумне. Недей да се замисляш два пъти, когато някое приложение поиска достъп до списъка ти с контакти. Замисли се поне пет пъти. И след това не го позволявай.

Запомни – твоята лична информация си струва да се пази

Може и да нямаш какво да криеш (освен срамните ти музикални удоволствия, които си личат в Last.fm профила ти), но това не означава, че не трябва да пазиш информацията си поверителна. Постоянното наблюдение на най-малките моменти от ежедневието ни влияе върху живота ни и всичко може да се продаде. Отразява се върху нещата, които купуваме и върху нещата, за които имаме идея да си купим някога. Да внимаваш с онлайн поведението си не означава просто, че защитаваш личните си данни, а показва, че пазиш своята идентичност.

По материали от The Gueardian

ОЩЕ ОТ Общество и политика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Елън Мъск излиза офлайн

Магнатът деактивира профилите на SpaceX и Tesla

Смарт чорапи? Вече има и такова нещо

Обуй си мозък и не му мисли