Размисли за по път

Днес е рожденият ден на Джак Керуак, така че няма начин да не почерпим с някои от най-добрите му мисли

Джак Керуак е роден на 12 март 1922 г. В Лоуел, щата Масачузетс. Автор на бестселъра "По пътя”, скитник за едни, пророк за други, Керуак и останалите автори от битническото движение до известна степен маркират пътя, по който западната култура се движи в следващите няколко десетилетия.

Неговият персонаж - философ със скитнически манталитет, винаги е срещу системата, винаги в ъгъла, търсещ начин да се измъкне чрез духовното съзряване по Пътя. Именно този бунтовен образ разчупва статуквото, защото е неуловим за това статукво. Просто то няма какво да му даде и съответно - няма как да го купи.

Днес Джак Керуак щеше да навърши 97 години, но само мислите му все още са тук. Вдигаме наздравица за Безсмъртния пътешественик!

 

"Моите свидетели са празните небеса.

"Болка прободе сърцето ми, както всеки път, когато видя момиче, което съм обичал, да върви в обратната посока в този твърде голям свят.

"Надявам се е истина, че човекът може да умре и не само да живее в другите, но да им дава живот и не само живот, но онова велико осъзнаване за живота.

"Ако сдържаността е грешка, то безразличието е престъпление.

"Целият живот е една чужда държава

 

ОЩЕ ОТ Общество и политика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Щастието е враг

Легендата във Formula 1 Ники Лауда днес има рожден ден. Виж някои негови цитати, които представят най-добре непоколебимата му натура.

„Никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо"

На 1 април е роден Джил Скот-Херън, който не на шега положи основите на хип-хоп музиката, а ние ти предлагаме да видиш някои от най-добрите му цитати