Езически празници

Зимни костюми в стара Европа

Ивайло Александров 23 декември 2019

Корените на Коледа не са в камбанките, баницата, сърмите и дебелака с червен костюм и чувал подаръци. Зимните ритуали са част от битието, митологията и фолклора на всеки народ, откакто има такова нещо като народ, племе, общност. Френският фотограф Шарл Фреже е събрал снимки на обредни езически костюми, съхранени от различни народности в Европа.

Езически празници
Австрия

Фрежер споделя, че винаги се е интересувал от племенните и фолклорните традиции в Европа. Именно заради това нарамва техника и тръгва из далечни райони на Стария континент, за да заснеме хора в традиционни костюми, почитащи древните ритуали по настъпването на зимата. Започва пътуването си в Австрия и до момента е снимал в над 20 държави. В голяма част от европейските езически костюми, той забелязва обичая хора да се обличат в животински кожи и козина.

Slovenia
Словения

Когато стига до Япония, там вижда обръщане предимно към митичното, страшното – демони, чудовища, призраци. Пътежествията на Фреже са събрани в две книги: "Wilder Mann” и "Yokainoshima: Island of Monsters”. Ето и кратка селекция на някои от фотографиите, които той е запечатал. Честита зима!

Japan
Япония

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо"

На 1 април е роден Джил Скот-Херън, който не на шега положи основите на хип-хоп музиката, а ние ти предлагаме да видиш някои от най-добрите му цитати

Кийт Ричардс спря цигарите

Китаристът научил, че водят до преждевременно стареене