Koй е най-добре облеченият мъж в Холивуд?

02 март 2018

Ще се изненадаш, но не е Джордж Клуни, а  Даниъл Дей-Луис, чиито, за съжаление, прощален филм  „Невидима нишка“ е еталон за класически мъжки стил, какъвто не бяхме срещали отдавна.

Новият филм на Пол Томас Андерсън е тема на множество мъжки разговори. Изкушените от модата обсъждат, че е вдъхновен от творчеството на модни корифеи като Dior и Balenciaga. Синефилите отбелязват с нещо повече от лека тъга, че това е последният филм на Даниъл Дей-Луис и заслужава всяка награда, която журитата на филмовите форуми биха могли да му дадат. Ние ще кажем следното: това е най-добре изглеждащият филм за последната една година. Заслугата е на носителя на „Оскар“ за дизайн на костюми Марк Бриджес, който е работил над продукции като „Артистът“ и „Осмата миля“.

Koй е най-добре облеченият мъж в Холивуд?

Ако в дизайна на костюмите има метод като този на Станиславски, то аз със сигурност го използвам – смее се Бриджес. – Много е просто: подбирам дрехи от онези магазини, откъдето би пазарувал героят.“ Речено-сторено. Бриджес и Дей-Луис (който е един от най-стилните мъже в света на целулоида) поели на истинска шопинг одисея за попълване на гардероба на мъжа с достолепното име Рейнълдс Уудкок – дизайнер на висша мода от 50-те години на миналия век и главен герой във филма (името, впрочем, е измислица на Дей-Луис). Двамата подбрали аксесоари от London Stalwarts Drakes и Hildrich & Key, поръчали пурпурни чорапи от Gammarelli (марката, която обува висшето духовенство във Ватикана), които подсказват ексцентричната природа на Уудкок. Ръчно изработените обувки, които той носи, са на George Cleverley, на когото Дей-Луис е редовен клиент и извън големия екран. „Малко известен факт е, че Даниъл е изкарал пет години като чирак при майстор-обущар и определено има вкус към хубавите обувки – добавя Бриджес. – Знаех, че мога да му се доверя изцяло в избора.“

Всичко това, разбира се, са подробности.

Най-важното били ушитите по поръчка (bespoke) костюми – задължителни за човек от класата на Уудкок. За тях Бриджес се обърнал към най-добрите: Anderson & Sheppard, майстори шивачи от Savile Row, които промениха правилата на играта при костюмите през 30-те години на миналия век със своето English Drape – меко, неструктурирано сако без подплънки, с високи подмишници и по-широко на гърдите и гърба. „Линията на този тип сако се е запазила почти непокътната от 30-те години насам“, казва Бриджес. Anderson & Sheppard бързо ушили един костюм за извън града („много плътен туид“), два всекидневни костюма („с двуредни сака“), един смокинг от тънка вълна и едно синьо палто от туид, което толкова допаднало на шивачите, че се редували да го носят в ателието си.

Когато Дей-Луис облякъл избраните дрехи, те направо се слели с него. „Той просто слагаше онова, което смяташе, че героят му трябва да носи в съответния ден“, казва Бриджис. И въпреки че дрехите съвършено отразяват конкретния исторически период, съвременният мъж има какво да заимства от тях – като започне с това, да пазарува само от най-добрите. „Това е изконната тайна на британския bespoke стил – хили се Бриджес. – Избираш внимателно, купуваш веднъж и тези дрехи ти служат с години.“ Звучи разумно.

ОЩЕ ОТ Мода

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кежуъл, но не съвсем

Или защо Еди Редмейн може да ти бъде модел за подражание

Не е нужно часовникът да е скъп, за да бъде стилен

10 отлични предложения за достъпни часовници