Тренировките пазят от деменция

Виж кои са топ петте фактора за намаляване на риска от заболяването

06 март 2018

Виж кои са топ петте фактора за намаляване на риска от заболяването

Да, на възраст между 25 и 50 е трудно да си представим да ни засегне деменция. Но тя е сред често срещаните заболявания при хора над 55-годишна възраст. А България е на трето място по документирани случаи на различни форми на деменция в Европа (след Австрия и Белгия), с близо 110 хиляди души, страдащи от заболяването през 2013. Едно от най-подробните и продължителни проучвания на деменцията, провело се в рамките на 35 години в университета в Кардиф, обаче показва, че корените на тази болест на възрастните хора, се крият в зрелите години.

Тренировките пазят от деменция

Учените са стигнали до заключението, че пет са основните фактори, които влияят върху развитието (или превенцията) на деменция след определена възраст. Редовните упражнения, непушенето, по-ниското телесно тегло, здравословната диета и заниженият прием на алкохолни напитки намаляват риска от деменция с 60%, а този от сърдечни заболявания и инфаркт -  с до 70%.

Професор Питър Елууд от университета в Кардиф споделя, че учените зад изследването били изумени от резултатите, които то дало. „Да, разбира се бяхме сигурни, че здравословният живот влияе върху дълголетието и крепкото здраве на човека дори в напреднала възраст. Но искрено се изненадахме колко ефективни резултати дават тези пет прости житейски правила. Далеч по-добри и полезни са от всяко лечение и медицински превантивни процедури.”

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

10 промени за по-добър живот след 30-те

Какви стъпки да предприемем, за да заковем успешно бъдеще

Убиецът на грипове

Японска туршия мори вирусите