Фитнесът не е място за приказки

В залата мълчиш и си гледаш работата

18 април 2018

В залата мълчиш и си гледаш работата

Фитнес залата е място, където всеки може (а и е добре) да попадне. Наред с основните съвети – ако си новак, задължително тренирай с инструктор, вземи си екип (включително и маратонки) специално за залата и спазвай хранителен режим, ще ти дадем още един: Не заговаряй хората около теб. Никой не е във фитнеса, за да си говори за теб.

Прието ли е да говоря с хората в залата? Най-често не. Както винаги – погледни какво пише. Ако си в зала за бокс и инструкторът иска всеки да се представи – давай. Извън тази ситуация обаче, фитнесът е занимание самотно. Повечето хора тренират със слушалки или гледат да свършат с досадната програма, за да се приберат вкъщи, отново насаме. Приеми, че хората не плащат месечни фитнес такси, за да си говорят с теб.

Какъв тип разговори е окей? Винаги ще има досадници в залите. Най-често са по-възрастни представители на отминалата ера на мъжкото общуване, които висят наполовина от седалката на колелата и ти споделят тяхната гледна точка за „играта”. Не искаш да си от тях.

Фитнесът не е място за приказки

Значи без разговори? Гледай само да се придържаш към санитарния минимум. „Извинявай, ще ползваш ли този уред?” Това може.

Ами ако искам съвет как да ползвам някой уред? Питай смело. Повечето хора ще се радват да ти покажат как работят уредите – батките във фитнеса обожават да говорят за едно от малкото неща, които са им ясни. Но си има граници. Окей е да попиташ някого в очевидно добра форма, но ако е човек, който явно прекарва по пет часа на ден, пет пъти седмично във фитнеса сигурно няма да иска да си прекъсва тренировката. А и най-вероятно е на съвсем различно ниво от теб и нещата, които ще ти покаже, като нищо ще ти прекършат гръбнака. Друг случай, когато можеш да питаш нещо е въпрос от типа: "Може ли някой да махне лоста от трахеята ми?"

А може ли да флиртувам? Не.

А ако жената е много красива и ми е намигнала? Не ти е.

Ами ако се престоря, че ми трябва помощ за някое упражнение и помоля красивата жена да ми покаже как? Да бе, тя никога няма да се усети.

Ами ако съм много готин? Тогава хубаво – светът е твой и можеш да правиш каквото си искаш. Останалите хора сме само бонус към битието ти.

Значи не мога да създам приятелства в залата? Не е точно така. Но както повечето приятелства, които възникват в специфична среда, не припиряй. С времето така или иначе ще се засичаш по-често с някои отделни хора и връзката между вас ще се зароди съвсем органично. Някой е с потник на любимия ти отбор или с тениска на банда, която харесваш? Супер, спомени колко добре са играли миналата седмица или колко е як новият им албум, а след това си хващай упражненията и не занимавай човека повече. Ситуацията сама ще си подскаже дали можете да станете фитнес-другари. Понякога това отнема години.

Мога ли да поздравя хора, с които не сме приятели още? Ако е човек, когото срещаш често в залата, можеш да му кимнеш. Но не си давай зор – не си тръгнал да се кандидатираш за кмет. Колкото и да е странно, съвсем нормално е двама души които от години тренират на съседни уреди, да не се поздравяват.

А ако ги видя извън залата? Е, тогава си прецакан. Вече влиза в сила негласното споразумение всеки път да кимваш за здрасти на този човек, когато се засечете в залата.

А ако видя красивата жена, за която споменах преди малко? Абе, дай да се разберем – ти за какво изобщо ходиш във фитнеса?

Може ли да говоря по телефона във фитнеса? Чакай малко! Как ти звучи това: „Копеле, знаеш ли как ми е изпъкнала вената на прасеца! Задръж малко така да направя още една серия… ало, тук ли си още?”

Ясно. Значи си слагам слушалките и изчезвам за света. Не бързай толкова. Както е валидно правилото „недей да говориш”, така в сила е и законът да не се изолираш крайно.Все пак залата си остава обществено място, така че няма как да си надуеш Metallica в слушалките, да затвориш очи и да се преструваш, че няма други около теб. В повечето случаи и в залата важат същите норми, като в началното училище: Споделяй, почисти след себе си и не говори, ако не те заговорят първи.

Виж как да влезеш в тренировъчен режим.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Вятър в косите

Плешивостта остава в миналото

Байк & Рън за Чепън

Спортният празник е тази събота