Мускули и над 40

Как да поддържаме форма и след четиридесетте

27 юни 2018

Как да поддържаме форма и след четиридесетте

Няма какво да се лъжем - след като превъртиш брояча на годините и сложиш четворката отпред, много неща не изглеждат същите като на 20+ или на 30+. Само че имаме две добри новини - едната е в думичката "изглеждат", а другата е, че метаболизмът се забавя и тялото остарява, но нищо не е невъзможно. Включително добрата физическа кондиция и атлетично тяло. Ето три основни съвета, за да поддържаш мускулатурата си и след онзи рожден ден, който уж не се празнувал.

Първо правило: придържай се към основните тренировки Няма нищо извънредно или гъзарско при тренировките, просто ги превърни в част от ежедневието си. Много хора, които тепърва започват да тренират, след като са минали 40-те си мислят, че трябва да правят специални тренировки и по-различен режим от другите хора. Това обаче не е вярно. Макар и периодите за възстановяване наистина да са по-дълги, тренировките ти не следва да се различават от тези на 20-годишните младежи. Разбира се, трябва да се съобразяваш, ако имаш проблеми като дискова херния например.

Мускули и над 40

Най-важното за всеки тренировъчен процес е да го превърнеш в рутина, в част от ежедневието ти. Над 40 това може да се окаже по-трудно, отколкото преди десетина години, защото отговорностите са повече - по-важна и взискателна работа, семейство и различни други ангажименти. В началото ще се налага да жонглираш с различните аспекти от ежедневието си, докато напипаш правилната формула и разпределение на задачите. Помага ако се сприятелиш с хора от залата или се присъединиш към фитнес групи във Facebook и Whatsapp. Това е полезно и за правило номер 2.

Второ правило: не се отказвай Повечето хора, които започват фитнес тренировки, се отказват след около три месеца. Постоянството е важно, но знаем добре, че е по-трудно след 40. Това е и причината на повечето от холивудските актьори да им се налага да влизат наново във форма за някоя роля. Така че бъди отговорен към тренировъчния си режим, за да не се налага след известно време да се налага да наваксваш наново. И си дай сметка, че повечето важни неща в живота са трудни само в началото, после престават да изискват каквото и да е усилие. Изграждането на мускулна маса след 40-те отнема повече време заради износването на мускулите, така че бъди постоянен. Тук идва съветът да наемеш персонален треньор, който ще те мотивира и ще те напътства за правилните за теб тренировки.

Работещ трик е да си запишеш фитнес целите или още по-добре е да ги публикуваш във Facebook профила си, заедно с твои снимки от залата. Така общественият натиск ще бъде още една причина да не се отказваш.

Планирай тренировките си до края на седмицата и ги превърни в приоритет. Полезно е ако си запишеш часове рано сутрин, когато децата още спят. Нека тези ранни утрини да бъдат твоето си време. Това помага и за правило номер 3.

Трето правило: наслаждавай се на процеса Бен АФлек споделя в едно интервю, че когато се подготвял за ролята си на Батман в "Батман срещу Супермен", забелязал, че с тренировките започнали да се подобряват и други неща в живота му. Дисциплината му се подобрила и имал повече енергия по време на снимките. Имай това предвид, когато в началото си мислиш, че тренировките не са приятни - ефектът им в различни аспекти на живота е видим. Започваш да тренираш, за да подобриш физиката си, а изведнъж осъзнаваш, че си подобрил начина си на живот.

Тренировката може да бъде и важна лична победа. Ако например имаш ужасен ден - сутринта е спряла водата, колата не иска да запали, а в работа си претрупан със задачи, ако си направил рутинната си тренировка, това е твоята малка победа за деня. Един американски адмирал от флота казва, че оправянето на леглото сутрин е правилното начало на един ден. Приеми, че тренировката е оправянето на леглото, но на стероиди. Изисква се дисциплина и воля, но има и много положителни странични ефекти. Така че, наслаждавай се на пътешествието към целта ти и всички гледки по пътя.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Лети като пеперуда, жили като оса

Спомени за Мохамед Али две години след смъртта му

Красива игра

11 от най-красивите футболни фланелки на всички времена