Красива игра

11 от най-красивите футболни фланелки на всички времена

05 юли 2018

11 от най-красивите футболни фланелки на всички времена

На снимката горе виждаш някои от емблемите за стил и красота във футболните фланелки. Ето и малко история.

Дания, 1989 Техният екип от 1968-а продължава да е най-красивият, обличан някога на футболното игрище (особено когато го носи онзи красавец Михаел Лаудруп), но не можеш да отречеш, че Петер Шмайхел и хората му също извадиха късмет с това електриково синьо.

Англия, 1982 Въпреки че напоследък положението не е толкова тежко, английският тим е неофициален шампион, що се отнася до грозните екипчета (онзи от 2002-ра направо си е достоен за музей на лошия вкус в спорта), но някои дизайнерски попадения като това на снимката вкарват гол от средата на терена.

Аржентина, 1994 С тази фланелка можеш да ходиш дори на бар, въпреки че като се замислим, ако ще разхождаш екип от Световното от 94-та, може би е по-добре патриотично да се спреш на българския, нали така?

Хърватия, 1998 Това бяло-червено каре ще те открои в тълпата и приятелите ти ще те намерят след поредната тежка вечер в бара (въпреки че ако сте прекалили с питиетата, пак няма да можете да си хванете такси).

Камерун, 2002 Прекрасен образец за стил в трудния жанр на футболните екипи. Зелената лъвска глава печели допълнителни точки. Единственият проблем е, ако имаш пилешки мускулчета като редактор в Esquire и всяко нещо тип потник е затворена страница за теб.

Мексико, 1994 Мислехме съвсем сериозно да включим някоя от фриволните вратарски фланелки на Хорхе Кампос, но здравият разум надделя и избрахме този екземпляр, украсявал раменете на великан като Уго Санчес.

Франция, 1998 Като домакин на Световното през същата година Франция триумфира, побеждавайки Бразилия с категоричните 3:0 във мача на финала. Екипът им от същата година в чисто стилистичен аспект бие останалите участници с поне 8:0.

Нигерия, 1994 Средата на 90-те бяха прекрасно време. Освен че ни подариха брилянтния „Superunknown“ на Soundgarden, онова пъргаво момче Джей-Джей Окоча лети по терена с тази изумруденозелена прелест.

СССР, 1990 Знаем, че ако я облечеш, в постъпката ти може да бъде прочетен политически подтекст, но ефектът на набързо наплескана върху току-що варосана бяла стена червена боя е доста впечатляващ.

Бразилия, 2002 От многото вариации на комбинацията зелено с жълто тази ни се струва най-категорично привличаща погледа. Също като безумното перчемче върху остриганата до голо тиква на Роналдо от същата година.

ОЩЕ ОТ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Мускули и над 40

Как да поддържаме форма и след четиридесетте

Легенда за меча

Що е то историческа фехтовка и как се практикува и преподава у нас*