Тъжната музика оправя настроението!

Да заповядат Radiohead!

05 декември 2017

Наскоро стана ясно, че Брад Пит се справя с любовната мъка, слушайки меланхолични парчета едно след друго - което ще рече, че съвсем не си единствен в това занимание.

Помага ли обаче тъжната музика за справяне с душевната болка?

Отговорът, оказва се, е положителен - поне ако вярваме на ново изследване, публикувано в Scientific Reports. Според учените роненето на сълзи на фона на Графа Radiohead например до голяма степен облекчава слушателя.

Тъжната музика оправя настроението!

За да достигнат до извода, поръчителите на анкетата молят участниците да попълнят въпросник с реакции от различни мелодии. Питането е формулирано както следва: "Когато слушате музика, колко често 1) настръхвате, 2) усещате тръпки по гръбнака, 3) сте готови да заплачете, 4) ви се образува буца в гърлото?"

След първоначалната фаза доброволците са разделени в две групи - на "ревливците" и на "настръхналите", като всеки трябва да изслуша пет песни (в това число три по свой избор), и отново да опише емоционалната си реакция. В момента, в който някой усети я импулс за плач, я побиване на тръпки, трябва да натисне бутон, като същевременно движи стрелката на компютърна мишка по монитор, за да демонстрира нивото на удоволствие от дадената мелодия.

В края на всяко парче участниците описват колко силно са реагирали, както и емоционалния тон на песента. През цялото време учените следят сърдечния ритъм на хората и следят за други физически признаци за възбуда.

Макар на моменти двете групи да се припокриват - и представителите им да дишат по-учестено и да пулсират по-яко - умните глави достигат до извода, че различните доброволци описват по различен начин емоциите от музиката. "Парче, което предизвиква тръпки, бе определено едновременно като радостно и тъжно, докато плачлива песен бе посочена като тъжна и успокояваща. Резултатите демонстрират, че сълзите всъщност носят удоволствие от тъгата - и че мелодиите успокояват слушателите както физически, така и психически."

Изводът? Ако скоро гаджето ти е било шута, пускай "Love Hurts" на Nazareth. Ако ли не, грам не си помисляй да я пускаш!

Оригиналният материал е в Esquire.co.uk

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Arctic Monkeys за ESQUIRE!

Най-важната група на последното десетилетие. И всичките й странности

Като по ноти: Най-богатите британски музиканти!

Сърове и лордове окупират челните позиции