Кой момент от деня е най-подходящ за фитнес?

Сутрин, следобед или вечер... ето отговорът на въпроса, който винаги те е вълнувал!

11 декември 2017

Различни хора, различни мнения. Така е и така ще бъде. Esquire обаче реши да даде думата на експертите, които - и да не ти се вярва - знаят точния час, в който е добре да натоварваш мускулите си.

Според доктор Филис Зее от университета Нортуестърн най-подходящото време за тренировки е следобед. "Тогава мускулите са най-подготвени, най-силни и по-трудно ще ви сполетят контузии. Това е моментът, в който тялото ни е най-жизнено", твърди той. Ежедневният ритъм на мозъка, който функционира като вътрешен часовник в тялото ни, също отрежда, че това е най-правилното време за потене. Тогава хипоталамусът - частта в мозъка, контролираща нервната система и хипофизата - излъчва сигнали от неврони, които действат благотворно на съня и на настроението ни. Защо обаче рискът от контузии е по-малък? Защото следобед телесната температура е по-висока и това минимизира вероятността от травми.

Кой момент от деня е най-подходящ за фитнес?

Психиатърът Майкъл Витиело от Вашингтонския университет е на същото мнение - според него периодът от два до четири следобед е идеален за тренировки: "Тогава е решителният момент, в който температурата на тялото ни започва да пада".

Учените оборват мита, че вечерните тренировки причиняват безсъние. И добавят, че най-важно е физическите упражнения да се правят регулярно, дори да не е следобед. Така че - стига оправдания и право към фитнеса!

 

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На колко години си най-щастлив?

Май ще ти се наложи да почакаш още малко