Вратовръзката не е това, което беше!

Как неформалното стана формално

24 декември 2017

Как неформалното стана формално

Тя е исторически символ на изтънченост, елегантност и стил: от незапомнени времена е сред задължителните аксесоари на всеки добре облечен мъж... до днес. По всичко изглежда, че нещата се променят - заради новата генерация или променения вкус на истинския джентълмен. Вратовръзката не е това, което беше - фактът, че не я използваш, съвсем не означава, че не си наясно с протокола или си невъзпитан.

"Освободителното" движение вече достигна най-високите дипломатически и политически етажи. Редица световни лидери се отказаха от строгото правило да пристягат якичка и все по-рядко виждаме тежки традиционалисти като Доналд Тръмп. Достатъчно е да споменем предшественика му Барак Обама или гръцкия премиер Алексис Ципрас, които категорично залагат на неформалния стил въпреки високите си позиции. Икони на мъжкия дрескод като Пиърс Броснън също изоставиха вратовръзките, а някои от великите гении на нашето време откровено я смятат за излишна досада - няма да я видите върху ризата на Марк Зъкърбърг нито на частно, нито на работно събитие.

[caption id="" align="alignnone" width="534"]

Вратовръзката не е това, което беше!

Барак Обама е сред най-известните представители на "анти-вратовръзка" движението[/caption]

Но тенденцията не е само при известните - англосаксонската традиция за "кежуъл петък" навлиза все по-широко по света и доста мъже предпочитат да отидат в офиса в последния работен ден от седмицата, облечени спортно-елегантно.

Да, едва ли все още може да се говори за категоричен залез на вратовръзката, но е факт, че навикът да прекарва дълги минути пред огледалото в опити да постигне перфектния възел, все повече омръзва на модерния мъж. Етикетът се променя, така че - сори, вратовръзко, приятно ни беше през последните няколко века, но май е време да си ходиш!

 

ОЩЕ ОТ Мода

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Прекалено тесен ли ти е костюмът?

Или защо толкова много мъже изглеждат като наденички

Новите дрехи на царя

Ким Чен Ун скочи в 2018 с нов стил