13 места на Земята, до които ти е забранено да припарваш!

Кой каза, че светът е по-достъпен от всякога?

19 май 2017

Кой каза, че светът е по-достъпен от всякога?

С напредването на технологиите всичко ти се струва на една ръка разстояние. С правилната сума можеш да се метнеш на самолета и да се озовеш на другия край на планетата за по-малко от денонощие. Дали обаче всичко вече е позволено? Съвсем не - ето ти 13 примера за места, на които е абсолютно забранено да припарваш.

Базата на Кралските военновъздушни сили, Менуит Хил, Великобритания

13 места на Земята, до които ти е забранено да припарваш!

Намира се в Северен Йоркшър и представлява най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, там първи ще научат, бъди сигурен.

Бохемската гора, Калифорния, САЩ

Всяко лято Бохемският клуб кани някои от най-влиятелните хора в света на двуседмична сбирка. Представлява гориста локация от 2700 акра в Калифорния, но точното местонахождение е неизвестно. Сори, дами, позволено е само за мъже. Ако се сдобиеш с покана, е твърде вероятно да засечеш някой и друг президент на световна суперсила - сред гостите тук са били Хърбърт Хувър и Ричърд Никсън.

Змийският остров, Бразилия

Разположен е близо до бреговете на Бразилия и е населен с 4000 вида от най-смъртоносните змии на Земята. Рискът е толкова голям, че бразилското правителство реши да забрани туристическия достъп. Мислиш, че властите преувеличават? Отровата на тези змии е толкова мощна, че може да разложи човешка плът!

Трезорът на Coca-Cola, Атланта

Компанията не жали средства, за да опази тайната формула на световно известната си напитка. В този трезор се съхранява рецептата, която осигурява огромния й успех - достояние за очите едва на няколко души в историята.

Форт Нокс, Кентъки, САЩ

Мястото, където САЩ съхраняват по-голяма част от златото си. По време на Втората световна война там са държани и Великата харта на свободите (Магна Харта), Декларацията на независимостта на САЩ, Конституцията на САЩ, английските кралски скъпоценности и златните резерви на няколко окупирани страни в Европа. За сигурността на Форт Нокс се грижат 30 000 войници, танкове, военни машини, бойни хеликоптери и артилерия.

Трезорът за семена в Свалбард, Норвегия

Разположена на норвежкия остров Шпицберген, тази секретна банка от семена е предназначена за запазване на световното растително разнообразие, подобно на генетичните банки из целия свят. Достъпът до нея ще бъде осигурен само при глобална екологична катастрофа. Влизането е абсолютно забранено, дори за представители на страните, осигурили семената за съхранение.

Тайният архив на Ватикана

Ватиканската библиотека, основана през 1475 г., пази някои от най-значимите колекции от исторически текстове в човешката история - включително небесни карти на маите и книги, които "предполагаемо" доказват контакт с извънземни.

Трезорът на Мормонската църква

Смята се, че съдържа над 3 милиарда страници с информация за генеалогията и семейната история на американската нация. Трезорът е изграден във вътрешността на планински склон и документите се съхраняват при изключително строг контрол.

Бюро 39, Северна Корея

Наричано още Стая 39, това е най-тайната организация в КНДР, чиято основна цел е да доставя актуална информация за останалите държави на корейския лидер. Смята се, че бюрото има между 10 и 20 банкови сметки в Китай и в Швейцария за извършването на нелегални парични транзакции и търговия с наркотици и оръжие.

Межгорие, Русия

Затворен малък град, за който се говори, че е тайна ядрена база. Разположен е край планината Ямантау и достъпът е абсолютно забранен. Смята се, че ядрените ракети могат да бъдат изстреляни дистанционно при нужда. Обектът се охранява от два военни батальона.

Клуб 33 на Disney

Серия от частни клубове, намиращи се в три от увеселителните паркове на Disney. Първоначално съществуването им е пазено в тайна, но сега някои подробности са известни. Достъпът е строго ограничен - уейтинг листата за първия Disney клуб е с 14-годишно изчакване. Първоначалната такса е 40 хиляди долара, а годишната вноска - 27 хиляди. Сред членовете са президенти на САЩ, бизнес лидери и актьори.

Датацентърът на Google, САЩ

Изчислява се, че всеки контейнер вътре струва около 600 милиона долара и използва между 50 и 103 мегавата електрическа енергия. Този център съхранява всички компютърни ресурси, поддържащи платформата на Google. Съдържа трилиони копия от информация и е сред най-добре охраняваните обекти на Земята.

Зона 51, Невада, САЩ

Намира се на около стотина километра от Лас Вегас и е сред най-секретните и добре охранявани места в света. Целта на базата публично е неизвестна; смята се, че се използва за проучвания и разработки на експериментални летящи обекти и оръжия. До 2013 г. правителството на САЩ категорично отричаше съществуването й.

 

ОЩЕ ОТ Общество и политика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Радикалните лидери на планетата!

От Путин, та до Ердоган (ама без Волен)!

Как Истанбул се превърна в порта към джихада?

И какво всъщност доведе до терора, сковал целия свят