Дисекция на политическата мода с професор Любомир Стойков

Анализ на Тръмп, Радев и половинките им

24 май 2017

 

Модният редактор на Esquire разговаря с професор Любомир Стойков за модните гафове и попадения на последните Първи

Биляна Запрянова: Тъй като през последните няколко месеца се занимаваме основно с президенти и с техните първи дами, исках да те попитам по какъв начин трябва да изглежда президентската двойка и има ли някакви специални правила, които важат в случая?

Любомир Стойков: Всеки би могъл да предявява претенции към имиджа и стила на обличане на президентската двойка и това е негово право, негово очакване... Но според мен най-важното за облеклото на президента и първата дама е то да бъде адекватно - според протокола, ситуацията, повода, срещата от една страна, а от друга – да вдъхва доверие, да изпраща послания за сигурност и добър вкус.

БЗ: Има ли някакви скрити детайли в облеклото, които са важни, а ние не забелязваме - например цветът на вратовръзката или диоптричните очила?

ЛС: Всеки детайл има значение. Обувките, часовникът, очилата, чантата, украшенията, бижутата и прочие. Добре е те като дизайн да бъдат стойностни и балансирани. Ако обаче колебанието е между консервативното и екстравагантното, то аз препоръчвам първото... Недопустима в това отношение е претрупаността. Колкото по-малко бижута, гривни, пръстени и тъй нататък, толкова по-добре. Допускайки, че аксесоарите играят ролята на прилагателното, а дрехата – на съществителното във външния вид на човека, можем да приложим принципа на Хемингуей, който смята, че прилагателното е смърт за съществителното... Питаш ме за цвета на вратовръзката – има значение, разбира се, но защо само цветът?

БЗ: На какво друго предлагаш да се спрем?

ЛС: Например на десена. Дали е дюс, или пък с картинки, с принтове. По различен и със сигурност невинаги положителен начин ще се възприеме президент, който носи вратовръзка с шарки във вид на слончета, пеперудки, балончета, чадърчета или поп-арт символи – въпреки че лично аз мога да приема всякакво хрумване. Друг е въпросът ако нестандартните аксесоари комуникационно и естетически са уместни и изпращат точни послания, като например брошките на Мадлин Олбрайт.

БЗ: Тук е моментът да те помоля да дадеш твоя коментар за червената вратовръзка на Доналд Тръмп - колко дълга и широка трябва да бъде мъжката вратовръзка?

ЛС: Червената вратовръзка на Доналд Тръмп е сред най-коментираните атрибути на неговата външност - може би на първо място след тупираната му и „бетонирана“ прическа. Всеки начинаещ стилист веднага би забелязал нейните недостатъци – прекалено дълга, според модната традиция би трябвало да стига до колана, тясна и с твърде малък, едва ли не несръчен, възел, според някои – половин Уиндзор. Възниква обаче въпросът дали Тръмп не знае и не умее да се облича както трябва и както очакват другите, или това е умишлена негова визуална и стилова тактика.

БЗ: Мислиш ли наистина, че умишлено?

ЛС: Абсолютно, тъй като той може да ползва услугите на най-добрите стилисти и имиджмейкъри - но да не забравяме, че в чисто медиен аспект Доналд Тръмп е имиджмейкър сам на себе си и често е залагал на хиперболизацията, на естетическата провокация. Навярно прави всичко това, за да се отличи, да се забележи, да се запомни и да не изглежда като другите... Неслучайно неговият биограф Майкъл Д`Антонио отбелязва: „Колкото и гротескно да изглежда, внимателно нагласената прическа на Тръмп го прави моментално разпознаваем“

Дисекция на политическата мода с професор Любомир Стойков

БЗ: Въпреки разпознаваемия съпруг, Мелания Тръмп изглеждаше превъзходно в светлосиния костюм на Ralph Lauren. Допусна ли грешки американската първа дама в облеклото си?

ЛС: Първата дама на САЩ е с перфектна визия и това трудно може да се отрече и от най-заклетите опоненти на Тръмп. Тя залага на изчистени силуети с много, много дозирана женствена романтичност и романтична женственост. Наистина постига шикозно излъчване тъкмо с комбинацията между личната си харизма и индивидуална красота, безупречна фигура и овладени маниери. Това е от една страна, а дизайнерският избор - от друга.

БЗ: На кои дизайнери залага Мелания Тръмп?

ЛС: Напоследък - на Ралф Лорън, Ерве Пиер, Роксанда Илинчич и други, сред които Gucci и Dolce & Gabbana. Дизайнери, с които тя работи, споделят, че никак не им е трудно, тъй като тя е много наясно с това какво иска, как желае да изглежда. Сериозен плюс към нейния естетически имидж и стил е промяната във външността й - от предишното акцентиране върху сексапила, към по-умерен и сдържан вид. Нова елегантност от най-висока класа в хармония със сегашния й статут. И, за да ти отговоря все пак на въпроса - не забелязах да е допуснала някакви сериозни грешки по време на церемонията, освен може би леката конфузия с подаръка от Tiffany, който направи на бившата първа дама Мишел Обама, без да я предупреди - и по този начин обърка за малко протокола. Е, и още нещо – можеше да се усмихва по-широко и по-често, но сдържаността не е порок.

БЗ: Кой от американските президенти според теб е бил най-елегантен?

ЛС: Най-добре изглеждащи по мое мнение са Джон Ф. Кенеди, Роналд Рейгън и Барак Обама – поне през последните пет-шест десетилетия...

БЗ: И след прекрасната златна рокля и светлосиния костюм се пренасяме в нашата действителност, където новата ни първа дама досега се представя противоречиво. Какво е твоето мнение?

ЛС: Вярно е, че съпругата на Румен Радев беше коментирана критично за неподходяща външност при появата й в нощта на изборите - с твърде обикновено, всекидневно облекло, с доста къса пола. Липсваше официалността и елегантността, задължителни за такива случаи. За мен това си беше гаф. После тя бе поне още два пъти обект на масово обсъждане – по време на клетвата на президента в Народното събрание и при церемонията по встъпване във властта, когато заложи на по-подходящи цветове, материи и дължини. Не може да се отрече, че има известен напредък и по отношение на прическата - промяната на цвета от червен към тъмно кестеняв. Има, разбира се, какво още да се желае, но се вижда също така, че г-жа Радева полага усилия в това отношение.

БЗ: Трябва ли да има хора, които да се грижат за визията на президента и неговата дама? И има ли такива в България?

ЛС: Дойдохме си на думата. Задължително е държавният глава и неговата съпруга да бъдат консултирани по въпроси, свързани със стила и публичното поведение, в това число за облеклото, и въобще за външността им. Дрехите и допълненията играят много важна функция в изграждането на публичния имидж, в осъществяването на ефективна комуникация с хората, с обществото като цяло - и това не бива да бъде пренебрегвано и подценявано. Знаеш ли каква е световната практика в това отношение?

БЗ: Ако трябва да бъда честна, не съм се гмуркала в тези дълбоки води.

ЛС: (Смее се.) Все повече се обръща внимание не само на тоалетите, с които се облича първата дама, но и въобще на нейния стайлинг. Например, Мишел Обама разполагаше не само с фризьор, но и с гримьор, който 24 часа на ден бе на нейно разположение - зачислен на заплата в антуража й, придружаващ я непрекъснато. Но понякога обществото тълкува това като ненужно разхищение на държавния бюджет. Да си спомним, че наскоро се вдигна голям вой за високата заплата на личния фризьор на френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец...

БЗ: Отново те връщам на наш терен - какво мислиш за имиджа на петте първи дами?

ЛС: За Десислава Радева все още е рано да се правят генерални обобщения. Юлиана Плевнелиева така и не се появи в публичното пространство и не влезе в ролята на първа дама. Стилът на Мария Желева беше общо взето като този на президента Желев – твърде семпъл. Бих откроил Антонина Стоянова и Зорка Първанова. И двете имаха стил, подходящ за техните позиция и статут. Похвално е, че те се доверяваха на български модни къщи и дизайнери - Антонина Стоянова на „Рила стил“, а Зорка Първанова на Фани Пападопулу. Г-жа Стоянова наблягаше и на модата да се носят шапки - и го правеше успешно, като ползваше услугите на известната българска шапкарка Ирина Сардарева.

БЗ: Ти какъв съвет би дал на първата ни дама?

ЛС: Първо, по отношение на имиджа – да намери своя собствен стил съобразно новата й функция и да се довери на български дизайнери и стилисти. Иначе най-лесно ми е да кажа: „Да скъсява косата и да удължава полата!“, но не е толкова елементарно. Би следвало по-активно да търси съветите на имиджмейкъри, консултанти по публично поведение и експерти по етикет и протокол, но и да се вслушва във вътрешния си глас. Второ, да използва максимално ресурса на първа дама в името на стойностни социални каузи и хуманни инициативи. Да не забравя, че има и важната задача да бъде образец за висока визуална култура, да бъде пример за подражание и възпитание в духа на непреходните човешки ценности и национални добродетели!

ТЕКСТ БИЛЯНА ЗАПРЯНОВА ФОТОГРАФИЯ БОЖИДАР МАРКОВ Текстът е отпечатан в брой 25 на списание Esquire България. Абонирай се тук

ОЩЕ ОТ Музика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Най-бомбастичните бомбъри!

Виж най-модерните тенденции при вечната класика

На лов за великата бяла риза!

И как тя се превърна в абсолютната задължителност на мъжкия гардероб