Класирахме Бондовете по талант!

Щото сме упълномощени да оценяваме! Бум!

26 юни 2017

Ако някога си получавал диаболичното желание да започнеш нарочен спор с приятели и колеги (пък ти е писнало от ЦСКА, Левски, ЦСКА-тире-нещо-си и прочие), то просто трябва да ги попиташ кой по тяхно мнение е най-добрият Джеймс Бонд. Гарантираме ти, че ще има скокове от столове, хвърляне на чаши и удряне по масата в защита я на Конъри, я на Муур.

За щастие ние сме тук, та да приключим спора веднъж завинаги. Ето крайно субективните ни оценки за актьорите, изиграли 007 - базирани само и единствено на таланта им пред камера. 6. Джордж Лейзънби

Класирахме Бондовете по талант!

Важно е да си дадем сметка, че В тайна служба на Нейно Величество всъщност е първата сериозна роля на Джордж Лейзънби - и това личи отвсякъде. Неговата впрочем е съвършената холивудска история - както си работи като модел, изведнъж бива забелязан от продуцентите в случайна бръснарница. И макар външно да е идеален за 007, липсата на опит в киното се оказва огромна пречка.

Най-ироничното е, че ниското ниво на самоувереност всъщност е плюс за филма, в който Бонд по сценарий трябва да го играе по-уязвим и несигурен, отколкото публиката го познава. В този ред на мисли нито Конъри, нито Муур щеше да изиграе нещата толкова "добре"; също толкова вярно обаче е, че Лейзънби грам не би бил на място във всеки друг филм за тайния агент.

5. Роджър Муур

Принципно обожаваме покойния и велик Сър Роджър Муур - но ако трябва да бъдем честни, той съвсем не е съвършеният Бонд. Да - икона е, обаче в ролите му не може да се открие кой знае каква дълбочина.

В общи линии самите му филми са що-годе забавни пуканки; образът на 007 му идва лековато, ама често повдигнатата вежда май е най-голямото актьорско усилие, което вкарва в поредицата. Като цяло - герой, като участие в тази роля - изобщо не.

4. Даниъл Крейг

Крейг ни омагьоса с ролята си в Казино Роял (2006), където изигра съвършената обсебена машина за убийства и добави нова дълбочина на франчайза - в ролята на "човешки" Бонд със съответните човешки недостатъци той не само бе на светлинни години от Лейзънби, но и очевидно се забавляваше.

За съжаление последвалите филми го принудиха да измине пътя от сериозността към глуповатото забавление, явно прекалено глуповато и за неговия вкус. Време му е да окачи смокинга на пирона, преди да изживее собствен катарзис от типа Не умирай днес...

3. Пиърс Броснан

Като стана дума за Не умирай днес, нашата работа в случая е малко от малко да реабилитираме репутацията на Броснан. На Даниъл Крейг се приписват повечето заслуги за вдъхването на нов живот у франчайза, но той със сигурност не е първият актьор, получил подобна задача - отличният Златното око излезе цели шест години след предшественика си, най-голямата пауза в историята на филмите за Бонд.

Броснан очевидно бе нещо като чудовището на д-р Франкенщайн що се отнася до 007 - комбинираше небрежната класа на Конъри с многозначителното намигане на Муур, ама пък му се получаваше. Нещо повече - при него зрителят стана свидетел на най-добрия баланс между хумор и хладнокръвни убийства, а филмите преди Не умирай днес бяха изключително приятни.

2. Шон Конъри

Изненадахме ли те? Окей - Конъри има предимството да е първият актьор, облякъл смокинга на Бонд, респективно на него трябва да благодарим за визуалното представяне на наливащия мартини женкар. Всички останали малко или много следва да бъдат пречупвани през неговата призма - тъй че дори да не го харесваш, поне си длъжен да го уважаваш.

1. Тимъти Долтън

Основният проблем на Долтън е, че просто изпреварва времето си - всичко, което Крейг върши 20 години по-късно всъщност вече е направено на екран именно от него. Към средата на 80-те аудиторията смята, че Муур е достигнал връхната точка (или финалната права) на поредицата - но Живите светлини я накара да вярва, че Бонд се е преродил.

Долтън може би е най-сериозният актьор от тази групичка - ако се вгледаш, можеш да забележиш неудовлетворението му всеки път, в който му се налага да изрича някаква типична 007-простотия. За сметка на това добавя нови и нови пластове към героя, които не успяваме да различим при нито един от "колегите" му.

Макар във визитката на Тимъти да са записани единствено Живите светлини и Упълномощен да убива, неговият кратък гастрол като тайния агент на Нейно Величество се явява и най-паметният!

 
Оригиналният материал е в Esquire.co.uk

ОЩЕ ОТ Кино и ТВ

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Скандалът се разраства! Ди Каприо връща и картини на Пикасо!

Актьорът ще се раздели с предмети за 12,2 милиона долара!

Заповядай в тематичния бар на "Игра на тронове"!

Само си остави меча вкъщи, щото проверяват!