По колко часа спят най-влиятелните хора в света?

Налага им се... понякога

20 юли 2017

Това е тегобата на XXI-ви век: инсомнията тормози една трета от човешкото население. Не е ясна конкретната причина сегашното поколение да има толкова сериозни проблеми със съня, но различни изследвания твърдят, че технологиите, с които сме обградени, ни карат да будуваме; дори светлината, която излъчват електроуредите, разстройва почивката ни.

От малки ни учат, че е добре да спим по 7-8 часа на денонощие и досега сме смятали, че това наистина е здравословно. Дали обаче най-влиятелните хора на планетата го правят?

По колко часа спят най-влиятелните хора в света?

Оказва се, че за да си успешен, съвсем не е нужно да просписваш една трета от денонощието. Човекът, измислил електрическата крушка (освен всичко друго) - Томас Едисън, е спял само по три часа на нощ, тъй като е смятал съня за загуба на ценно време. Всъщност той прилага системата на т.нар. "полифазен сън", при която човек спи на кратки периоди многократно през деня.

Леонардо да Винчи е още по-странен случай: общо 2 часа на денонощие. Той пък бил фен на известния сънен цикъл на Юберман: 20 минути на всеки 4 часа.

В днешно време също бъка от подобни примери: Доналд Тръмп дреме само по три часа, за да може да е в час с всичко, което се случва, а предшественикът му Барак Обама си отпуска двойно повече - в строго определени часове. Путин пък наскоро се оплака, че 4-5 часа сън не му стигат, но рядко може да си позволи повече.

[caption id="attachment_8828" align="aligncenter" width="629"]

Обама похърква 6 часа в денонощие[/caption]

Най-гениалният музикант за всички времена - Моцарт, също не бил поспаланко: лягал си късно, но ставал рано, за да продължи да композира. Събирали му се не повече от 5 часа в леглото.

Е, за да си гений, не е достатъчно да спиш по малко...

 

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА