Най-яките клипове на 2017 (досега)!

Тези видеа са дори по-хубави от музиките към тях!

09 август 2017

Помниш ли момента, след като MTV стартира с излъчването на риалити програми, а YouTube още не беше дръпнал като най-популярната платформа на планетата? Е - тогава музикалните видеоклипове изглеждаха напълно мъртви - съответно и изпълнителите изобщо не си даваха зор в производството им. Интернет обаче, слава Богу, спаси формата, нещо повече - той все повече и повече изглежда като самостоятелно произведение на изкуството, отколкото като аксесоар към някоя песничка. Видеоклипът, имай предвид, е вторият живот на парчето - той хем носи послание, хем играе съществена роля в цялата концепция на даден албум. Клиповете са чакани с нетърпение, споделяни, обожествявани. Имат милиони гледания и са също толкова ценни, колкото самите мелодии в Spotify. Ето и най-добрите за 2017 (досега):

Jay-Z - "The Story of O.J."

Ето това едва ли някой го е очаквал от новия албум на Джей Зи - анимирано видео в класическата Мики Маус - стилистика. Посредством този приятелски изглеждащ олд-скуул клип обаче изпълнителят подчертава расистката философия на Disney, рапирайки върху семпъл от "Four Women" на Нина Симоун. https://www.youtube.com/watch?v=RM7lw0Ovzq0

Charli XCX - "Boys"

Какво можем да кажем за този клип? Най-много да резюмираме няколко основни елемента. Мустакът от мляко на Джо Джонас? Миенето на зъби на Езра Кьониг? Стормзи хрупа закуска? Риз Ахмед с плюшено мече? Мак де Марко ближе китара? Ами, просто е гениално - цяла колекция от идеални за споделяне сцени, които тъй или иначе се използват от целокупното население (под формата на GIF-чета) в интернет от момента, в който видеото излезе. https://youtu.be/mPRy1B4t5YA

Kesha - "Praying"

Завръщането на Kesha след четиригодишна пауза (и шумна правна разправия с Dr. Luke) се превърна в един от най-запомнящите се музикални моменти на годината. "Ти запали огъня и ме запрати в ада / А аз трябваше да се науча да се боря за себе си", се пее в парчето, превърнало се в абсолютен viral хит.

https://youtu.be/v-Dur3uXXCQ

DJ Khaled feat. Rihanna - "Wild Thoughts"

Все още не е ясно защо DJ Khaled фигурира в заглавието на песента, че и във видеоклипа - но ако се абстрахираш от него, ще откриеш поредното супер стилно видео на Риана. Как бихме могли да го разкажем? Представи си Риана на концерт на Santana - с присъщите й чар и харизма... и с типичния й фетиш към (афтър)партитата. Успееш ли да откъснеш очи от шоколадовата изпълнителка, би могъл да забележиш и превъзходните цветове на клипа, сниман в Маями.

https://youtu.be/fyaI4-5849w

HAIM - "Right Now"

Предисторията на дългоочакваното видео на Haim, използвано като промоция на още по-дългоочаквания албум, е също толкова яка, колкото и самият клип. Значи - във времето, в което майката на сестрите започва професионалния си път като учителка, се натъква на брилянтен ученик на име Пол. Всеки път, в който по телевизията пускат Буги нощи, тя обяснява на децата: "Това е филмът на Пол."

Превъртаме към 2017-а. Пол Томас Андерсън е един от най-популярните холивудски режисьори, а Haim подготвят продължение на уникалния си дебютен албум. Седят си каките в студиото, звънят на бившия възпитаник на майка им, а той ги посещава за кратко и си казва: "Абе, що да не заснема един клип?" Единствено Пол Томас Андерсън би могъл да направи подобно детайлно видео, перфектно напаснато по музиката!

https://youtu.be/z1LLWHroWgA

Lorde - "Green Light"

Спецификата на музиката на Lorde прави дисекцията доста трудна - никога не знаеш дали изпълнителката е в добро настроение или пък е сдухана. Дори наглед жизнерадостното "Green Light" попада в същата бездна - нямаш представа да се кефиш ли, или да размишляваш. Същото важи за клипа, който е своего рода триумф за Lorde - и въпреки това най-близкото до усмивка, което виждаме, по-скоро може да се определи като "не-мръщене".

https://youtu.be/dMK_npDG12Q

Kendrick Lamar - "Humble"

Страхотно операторско майсторство, дълбок символизъм... "Humble" на Кендрик Ламар е един от най-добрите видеоклипове, които сме виждали от доста години насам! Това заключение на свой ред може да се отнесе и към цялото изкуство на Ламар, преминаващ от социални коментари към шеги, авто-критики и интересни размисли. Връзката между текста и визуалното му представяне е брилянтна!

https://youtu.be/tvTRZJ-4EyI

Lana Del Rey - "Love"

Ритъмът предполага, че ще се случи нещо лошо. "Достатъчно е да си млад и влюбен", пее Лана, но останалата част от текста по-скоро звучи като предупреждение, отколкото към любовен химн. Самото видео ни изпълва с носталгични чувства и като цяло си върши работата. Дори доста добре.

https://youtu.be/3-NTv0CdFCk

Young Thug - "Wyclef Jean"

Зачеркването на конформизма от страна на Young Thug е водещо и в този клип. В епоха, в която хип-хопът основно е насочен към култивирането на сценични персонажи, най-креативният начин да се изправиш срещу системата, е да саботираш собственото си видео... и после да разрешиш на режисьора да го сглоби и пусне. Клипът, излъчен за сефте през януари, първоначално изглеждаше прекалено як, за да е реален - но впоследствие Pitchfork потвърди, че Young Thug действително не присъства на снимките, а вместо това изпраща на режисьора клипче, на което яде чипс в самолета. Глобалната мрежа моментално изкльопа видеото, което имаше над 23 милиона гледания към средата на април.

https://youtu.be/_9L3j-lVLwk

 

Оригиналният материал е в Esquiremag.ph

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Pink Floyd стана на 50!

Точно преди половин век британската банда започна музикалната си революция

Синът на Лиъм Галахър вече е модел!

И буквално е одрал кожата на... ами, на Лиъм Галахър!