Модел за подражание

Трябва ли да се обличаш като твоя шеф?

Ивайло Александров 14 октомври 2019

Няма начин да не си чувал онзи дежурен съвет на бизнес гурутата, че трябва да се обличаш като шеф, за да може един ден наистина да станеш такъв. Звучи умно, но стратегията може да бъде и доста рискова. Ако си 20-годишен ново- бранец, какво биха си казали твоите по-възрастни и пропълзели нагоре в йерархията колеги, ако си облечен като Леонардо ди Каприо във „Вълкът от Уолстрийт", докато им носиш кафе и им показваш как се публикува история в Instagram?

Докато бях редактор в едно лъскаво лайфстайл списание, имахме стажант, който все още учеше в университета, но идваше на работа облечен като Патрик Бейтман в „Американски психар". И понеже всички носехме джинси и тениски, беше малко смущаващо да го виждаме как шляе из офиса с островърхите си обувки и жилетка от костюм, докато поставяше своите дизайнирани с вкус визитки (250 броя за 10 кинта от близката книжарница) на всички бюра. Няколко ме- сеца по-късно, когато напуснах, за да започна работа в друга компания, той почука на вратата на кабинета ми и ме попита дали бих имал нещо против, ако кандидатства за моята позиция. Ако не облеклото, то дързостта му нямаше как да остане незабелязана.

Модел за подражание
Леонардо Дикаприо във "Вълкът от Уол Стрийт"

Но все още съществуват доста компании – от лондонското Сити до Силициевата долина, където е приемливо да подражаваш на стила на шефа. Това може да означава да носиш червени тиранти (любими на олдскул редакторите на вестници и техните протежета през 80-те на миналия век) или както беше в Apple по времето на Стийв Джобс, да си​​​​​​облечен в сини джинси, черно поло и маратонки New Balance, независимо от мястото ти в йерархията.

В щабквартирата на Apple се е смятало за адекватно (а не нахално) да се обличаш като шеф. Всъщност Джобс е искал всички в централата му да носят униформи, подобни на тези, които е видял в офисите на Sony HQ в Япония преди години – според него това е щяло да сплоти екипа. Но когато представил на служителите си сакото без ръкави на японския дизайнер Исей Миаке, то било „посрещнато с бурни освирквания. И макар че служителите отказали да приемат униформата, впоследствие започнали да се обличат в нещо подобно – блузите тип поло се превърнали в норма.

Steve Jobs

Ние, хората, обичаме да сме част от племе и дрехите сякаш са най-лесният начин да покажем към коя група точно искаме да се причислим. Но ако си една идея по-амбициозен, искаш да спечелиш доверието на шефа си и да му покажеш, че мислиш като него, не трябва ли поне малко да подражаваш на стила му? Според повечето експерти този т.нар. метод на подражанието действително ще ти помогне да се изкачиш по йерархическата стълбица – ще покаже на висшестоящите, че разбираш културата на компанията, за която работиш. А и дори да не го признават, повечето шефове обичат да бъдат ласкани за добрия си вкус. Само че бъди нащрек. Ако шефът ти започне да носи костюм и кецове и забележи седмица по-късно, че ти също си възприел тази мода, може да остане много доволен от влиянието, което ти е оказал. Но може и да изпадне в недоумение, защото, да речем, причината да сложи кецове е заради внезапен и доста гаден пристъп на подагра.

А и като редови служител трябва да внимаваш, не дай си боже, да не изглеждаш по-добре в дрехите на шефа си от самия него. Ако той е на 50, с огромно шкембе и слабост към двуредния костюм, а ти си слаб, на около 30, и му се явиш със същото екипче, не е сигурно как точно ще го приеме.

И не забравяй, че освен баналната теза, че обикновените офис мишки трябва да се обли- чат все едно са шефове, има и една друга, която важи за самите шефове: „Разбери кой е човекът, който притежава качества да те замести... и незабавно го уволни". Казано с други думи – внимавай, иначе си го загазил, приятелю.

ОЩЕ ОТ Мода

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Елегантност по мярка

Когато стилът ти отива

Свободен дух

Това, че си на излет сред природата, отдавна не е извинение да изглеждаш зле