Свободен дух

Това, че си на излет сред природата, отдавна не е извинение да изглеждаш зле

Ивайло Александров 22 октомври 2019

В самия край на лятото най-известният рапър на планетата влезе в един магазин за туристическа екипировка втора ръка от веригата Victor Outdoor Seconds във Виктор, щата Айдахо (с население от 2055 души), и обяви, че ще си купи „много, ама наистина неща". След 45 минути Кание Уест беше напълнил 13 найлонови торби с ретро ски якета, милитъри панталони, нахапани от молци полари и маратонки. В началото собственичката на магазина Дженифър Бендоу, въобще не е подозирала кой всъщност стои срещу нея. И тук не става въпрос за прищевките на един шопинг маниак (макар че не изключваме да е точно такъв) – всъщност Кание е намерил неизчерпаемо вдъхновение  за  своята  линия  Yeezy.
 

Свободен дух

Спокойно можем да се обзаложим, че през следващия сезон брандът ще се уповава на най-горещата тенденция в момента – дивата природа. От закопчани наполовина полари, ежедневни ботуши, елеци за риболов или Core Tex ветровки, модната индустрия е вперила поглед повече в Пенинските планини (ниска планинска верига в ниска Северна Англия, къде си спал в часовете по география? – бел.ред.) и по-малко в парижкия площад Пигал. Именно тази мания по техническата екипировка накара Ким Джоунс да покаже във финалното дефиле за Louis Vuitton модели, облечени в ски якета, термоклинове и обемни туристически обувки с дебели връзки. Дори Hermès, модна къща, която няма нужда от представяне, пусна няколко вдъхновени от планинарството плетива и ежедневни модели. Да не говорим за брандове като Boss, Lanvin, Tommy Hilfiger и Prada, които явно прокарват линията на планински-те облекла в колекциите си за по-студените месеци.

Stalone

Но всъщност подобна еволюция на спортните облекла е нещо съвсем ес-тествено – в крайна сметка важно е не само как изглеждат дрехите, но и колко функционални са те. Затова и тенденцията не е нищо ново за големите марки – някои от най-добрите модели на Patagonia, ArcTeryx и Danner са изцяло подходящи за носене в дивата при-рода. Твоята представа за заслужена почивка след дълъг преход в плани-ната вероятно е да се добереш до горещата вана на някой спа хотел в края на ноември, макар че парката Fantasy Ridge на North Face, която се мотае из стаята ти, може да ти помогне да изкачиш безболезнено трите най-високи планини в Англия, Шотландия и Уелс. Просто споделяме.
Дори Acne Studios, които са най-добре познати с отпуснатите си скандинавски кашмирени палта, кожени якета, ексцентрични костюми и скъпи дънки, са нагазили в дивите води заедно с един от мохиканите в производството на планинско облекло, шведския Fjällräven, за да сътворят една изключително стилна и функционална колекция от парки за арктически студ, раници, заимствани от легендарния Kanken модел, и представи си, туристически каки панталони с ципове до долу.

Отьи

„Обикновено хората свързват шведския стил със стрийт стайла, но не и с функционалността – казва творческият директор на Acne Studios Йони Йохансон. – Fjällräven демонстрират една друга отличителна черта на шведската мода, защото са пристрастени към функционалността. Полярните изследователи носят специално облекло по време на своите експедиции. Тези дрехи са функционални, не футуристични. Имат човешки вид."

Така че, независимо дали си печен планинар, или изнежен гражданин, тази зима трябва да прегърнеш ловеца в теб и да наденеш хардкор шведските панталони с ципове до петите.
 

ОЩЕ ОТ Мода

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Модел за подражание

Трябва ли да се обличаш като твоя шеф?

Вкусът на времето

Осем тенденции, които ще владеят гардеробите на добре облечените градски мъже през новия моден сезон